MELBOURNE - Roger Federer beschouwt Andy Murray niet als favoriet voor de eindzege bij de Australian Open. De Zwitserse tennisser is verrast dat de bookmakers hoog inzetten op de Schot.

''Hij heeft nog nooit een grandslamtoernooi gewonnen. Novak Djokovic won hier vorig jaar en Rafael Nadal heeft een geweldig seizoen gehad'', zei Federer dinsdag in Melbourne, waar hij meedoet aan het invitatietoernooi Kooyong Classic.

''Ik won de laatste grandslam vorig jaar, dus ik ben verrast dat bookmakers hem als favoriet noemen.''

Wisselvallig

Murray boekte de afgelopen weken overwinningen op Federer en Nadal. Federer gaf wel toe dat de winnaar van Doha veel progressie heeft gemaakt. ''In het verleden was hij nogal wisselvallig, maar ik denk dat hij er nu aan gewend is geraakt constant op hoog niveau te spelen. Hij heeft zichzelf in de positie van winnaar gebracht, maar het winnen van een grandslam is toch wel wat anders.''

De Australian Open begint maandag.

Melbourne

De Australian Open wil ook de komende jaar in Melbourne blijven. Toernooidirecteur Craig Tiley van het eerste grandslamtoernooi van het jaar heeft dat gezegd.

Diverse andere steden als Shanghai, Dubai en Sydney zouden interesse hebben getoond in de organisatie. Melbourne Park heeft nog een contract tot 2016 om als gastheer op te treden.

"De vraag om toernooien te mogen organiseren is in deze regio de afgelopen vijf jaar enorm gestegen. Het is een groot compliment dat er zoveel interesse in de Australian Open is, maar wij zijn niet van plan om uit Melbourne te vertrekken", aldus Tiley.

Krappe kleedkamers

Er is vanuit de spelers wel wat kritiek op de veroudering van het Melbourne Park. Ze klagen onder meer over te krappe kleedkamers en te weinig banen om te trainen. "Het is voor de Australische tennisbond de hoogste prioriteit om het park te moderniseren. We werken daar hard aan", stelt Tiley.