FLORENCE - Ferrari heeft maandag de nieuwe bolide voor het seizoen 2009 in de Formule 1 onthuld.

Kopman Felipe Massa reed op het circuit van Mugello in Italië de eerste rondjes in de F60. ''Hij oogt klein, heel compact en schattig'', oordeelde de Braziliaan, die vorig jaar op 1 punt de wereldtitel in de koningsklasse van de autosport miste.

Verplichte veranderingen

In de F60 zijn alle door de internationale automobielfederatie (FIA) verplicht gestelde veranderingen doorgevoerd.

De rode sportwagen heeft een bredere voorvleugel en een smallere, hogere achterkant. Andere technische aanpassingen zijn eveneens bedoeld om inhalen straks tijdens de races te vergemakkelijken.

Naam

De naam F60 verwijst naar het aantal wereldkampioenschappen in de Formule 1 waaraan de Italiaanse renstal heeft deelgenomen.

Het is het 55e ontwerp. Ferrari is dit jaar de eerste constructeur die zijn nieuwe bolide heeft gepresenteerd.

Ophanging

Andere veranderingen aan de bolide zijn een verbeterde ophanging, de introductie van het KERS-systeem en de terugkeer van slicks.

Bij het KERS-systeem wordt de energie die vrijkomt bij het remmen opgevangen en weer benut voor de motor. De motor moet drie grand prix-wedstrijden meegaan.

Inbreng

''Coureurs krijgen een belangrijke inbreng dit jaar'', zei teambaas Stefano Domenicali. ''Er zijn zoveel veranderingen, dat je niet kunt spreken van een verder ontwikkeld model. Er is vanaf de kale grond een totaal nieuwe bolide opgebouwd.''

De ambities van Ferrari blijven echter onveranderd en dat is de wereldtitel veroveren. Domenicali: ''Formule 1 is ons leven, ons doel is aan de top te blijven.''

Bezuinigingen

Ingrijpende bezuiningen zijn op korte termijn niet te verwachten bij Ferrari. De wereldwijde economische crisis heeft de autobranche hard geraakt en al diverse fabrikanten doen besluiten zich terug te trekken uit de autosport. Honda, Suzuki en Subaru zijn uitgestapt, in de motorsport heeft Kawasaki de stekker uit de MotoGP getrokken.

''De regels zijn nog maar onlangs veranderd en wij willen eerst goed onze werkwijzen en strategieën evalueren'', zei technische Ferrari-baas Aldo Costa. ''Wij vinden het nog te vroeg om al radicale maatregelen te nemen. We zullen dus niet gaan snijden in ons team.''