FOLKSTONE - Uitgeput. Volledig kapot. Edith van Dijk zwom woensdag laat op de dag Het Kanaal over. Records bleven door een tegenwerkende stroming, flinke wind en hoge golven buiten bereik. ”Dit nooit meer”, stamelde de 30-jarige langeafstandszwemster voor de microfoon van het NOS Radio 1-Journaal na haar overtocht.

Van Dijk arriveerde even na middernacht aan de Franse kust. Volledig gesloopt, zoals ze het zelf uitdrukte. Het laatste deel van de tocht maakte de onderneming tot een echt gevecht. “Ik wist dat het moeilijk was records te breken, er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden. Maar tot de helft lag ik nog onder het wereldrecord.”

Halverwege leek de poging van de Noord-Hollandse succes inderdaad op te leveren. Het Europese record van haar man Hans van Goor (8 uur en 2 minuten) leek in elk geval haalbaar. Van Dijk legde in het begin gemiddeld zo'n zes kilometer per uur af. De laatste fase ging het echter een stuk moeilijker. Na negen uur en tien minuten zat de zware opgave erop. “De wind deed niet wat ie moest doen, de stroming niet. Dat is dan erg balen.”

Aan opgeven had ze niet gedacht, ook niet nadat haar duidelijk was geworden dat een recordtijd niet meer mogelijk was. “De motivatie wordt dan wel minder. Ik was alleen zo vlak bij de kust. Ik had al zes uur gezwommen. Dacht nog twee uur te moeten. Dat werden er drie, maar ik wilde per se de overkant halen. Dat was mijn eerste doel. Ik behoor toch tot een select gezelschap.” Of ze nog een keer zwemmend de oversteek waagt? “Ik was blij dat ik er was. Dit nooit meer.”