MANCHESTER - Manchester United heeft de jacht op koploper Liverpool ingezet. Terwijl Liverpool punten liet liggen bij degradatiekandidaat Stoke City (0-0), won de landskampioen overtuigend met 3-0 bij nummer twee Chelsea.

ManUnited schoof 'slechts' op naar de derde plaats, maar is Liverpool tot op vijf punten genaderd en heeft bovendien nog twee wedstrijden tegoed.

Chelsea bood zondag - eerlijk gezegd - ook weinig weerstand. Edwin van der Sar had zelden wat te doen, hij heeft inmiddels al acht wedstrijden geen tegentreffer geïncasseerd. De voorhoede van ManUnited kwam pas aan het einde van de eerste helft op gang.

Rooney

Nemanja Vidic kopte vlak voor rust de bal langs doelman Petr Cech. Wayne Rooney (63e) en Dimitar Berbatov (87e) bepaalden de eindstand op 3-0.

Er viel nog een vierde goal, maar de kopbal van Cristiano Ronaldo werd afgekeurd omdat de hoekschop niet volgens de regels werd genomen.

Benitez

Liverpool-trainer Rafael Benitez had zaterdag een zure avond. Hij zag niet alleen zijn team schutteren, maar moest zich ook verantwoorden voor zijn uitspraken eerder deze week.

Hij had zijn collega Ferguson in de media aangevallen en vond dat het matig presterende team van Manchester moest vrezen voor Liverpool.

Benitez vond niet dat hij met zijn uitspraken zijn spelers te veel druk had opgelegd. ''Bovendien staan we nog steeds bovenaan en hebben we een goede uitgangspositie.'' Ferguson reageerde zondag laatdunkend: ''Ik hoop dat hij nu gaat nadenken over wat-ie gezegd heeft en inziet hoe belachelijk dat was.''

Stoke City

Stoke City lijkt zich dit seizoen te ontpoppen als 'angstgegner' van Liverpool. De wedstrijd in Stoke-on-Trent eindigde, net als in september in Liverpool, weer in 0-0. Nieuwkomer Stoke City was zeker in de eerste helft de dominante ploeg en had veruit de meeste kansen.

Liverpool werd pas na de rust enigszins gevaarlijk. Dirk Kuijt was twee keer dicht bij een treffer, maar kopte en schoot naast. Ryan Babel mocht de laatste vijftien minuten meedoen.

Aston Villa

Aston Villa, vierde achter Manchester United, won thuis met 2-1 van streekgenoot West Bromwich Albion. Het was alweer de vijfde zege in zes wedstrijden.

Bij West Bromwich is Gianni Zuiverloon (knie) nog steeds geblesseerd. Ryan Donk keek toe vanaf de reservebank.

Arsenal

Invaller Nicklas Bendtner behoedde Arsenal vlak voor tijd voor een doelpuntloos gelijkspel tegen middenmoter Bolton Wanderers. De Deen scoorde zes minuten voor tijd uit een voorzet van Robin van Persie.

De Nederlandse international zag halverwege de tweede helft nog een van zijn schoten afketsen op de paal. Bij Bolton Wanderers mocht Riga Mustapha (ex-Sparta) de laatste twaalf minuten meedoen. Arsenal blijft ondanks de zege op de vijfde plaats steken.

Ex-Heerenvener Afonso Alves was trefzeker voor Middlesbrough in de blessuretijd van de eerste helft tegen Sunderland. De late gelijkmaker (1-1) was van Kenwyne Jones, international van Trinidad en Tobago.