PALMA DE MALLORCA - Real Madrid is dit weekeinde naar de tweede plaats gestegen in de Spaanse competitie, achter koploper Barcelona. De koninklijken ontdeden zich zondag met gemak van Real Mallorca.

Op het veld van de degradatiekandidaat in Palma de Mallorca werd het 3-0 voor Real. Barcelona kwam met de schrik vrij bij Osasuna, in de laatste tien minuten werd een 2-1-achterstand omgebogen in 3-2-winst. De voorsprong op Real Madrid is riant: twaalf punten.

''Het was belangrijk voor ons om ook weer eens in een uitwedstrijd succesvol te zijn'', zei Real-trainer Juande Ramos na afloop. Zijn team kwam de afgelopen drie maanden uit niet tot winst.

Robben

Arjen Robben, die vorige week de enige treffer tegen Villarreal maakte, was wederom in bloedvorm. Hij scoorde al na drie minuten. ''Die snelle goal maakte het ons makkelijk, Mallorca moest risico's gaan nemen'', aldus Ramos.

De tweede goal kwam een kwartier later van de voet van Raul, die zijn 500e wedstrijd speelde. Halverwege de tweede helft bracht Sergio Ramos de stand op 3-0 door doelman Dudu Aouate door de benen te spelen.

Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar moest voorin wijken voor Gonzalo Higuain, die hersteld was van een keelontsteking. Een goede keuze zo bleek, want de eerste twee treffers kwamen met hulp van Higuain tot stand.

Huntelaars concurrent voor de Champions League, Lassana Diarra, startte wel in de basiself, net als Wesley Sneijder. Rafael van der Vaart en Huntelaar kregen in de tweede helft nog wel speelminuten. Royston Drenthe bleef op de bank.

Barcelona

Lionel Messi redde Barcelona in de 84e minuut. Hij schoot de winnende goal (3-2) binnen, nadat Xavi zijn 300e wedstrijd tien minuten voor tijd bekroonde met de gelijkmaker.

Osasuna, dat dit seizoen slechts twee keer won, was op voorsprong gekomen door treffers van Miguel Flano en Walter Pandiani. Barcelona leidde bij rust nog met 1-0 dankzij Samuel Eto'o.

Valencia

Valencia kende een droomstart tegen Villarreal, binnen tien minuten stond de ploeg op een 2-0-voorsprong. Uiteindelijk werd het nog 3-3, waardoor Valencia de tweede plaats in de Primera Division misliep. Hedwiges Maduro speelde de laatste 35 minuten mee bij Valencia.

Sevilla neemt de tweede plaats in. De ploeg won zaterdagavond de uitwedstrijd bij Deportivo La Coruna met 3-1. Atletico Madrid verloor - zonder de geschorste John Heitinga - met 3-2 van middenmoter Atletico Bilbao.

Atletico Madrid, vijfde in de Spaanse competitie, mist daardoor de aansluiting bij de top. De afstand op nummer vier Valencia is opgelopen tot vier punten. De ellende was compleet toen Maniche in de slotminuten het veld moest verlaten met een tweede gele kaart.