NIEUWEGEIN - De turners Epke Zonderland en Sanne Wevers zijn door gymnastiekbond KNGU uitgeroepen tot de sporters van het jaar. Dat gebeurde zondag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de bond in Nieuwegein.

Zonderland bereikte de toestelfinale op rek tijdens de Olympische Spelen en won op hetzelfde toestel de wereldbekerfinale in Madrid. Wevers won het afgelopen jaar twee wereldbekerwedstrijden, beide in Glasgow.

De jeugdploeg (meisjes) die brons haalde bij het Europees kampioenschap in Clermont-Ferrand ontving de talentenprijs.

Studie

Zonderland zal na de zomer zijn studie medicijnen alsook zijn turnactiviteiten voortzetten in de Verenigde Staten. De Fries moet nog kiezen tussen een verblijf in Oklahoma, waarvoor collega-turner Jonathan Horton hem enthousiast maakte, of Pennsylvania.

''Met die laatste universiteit heeft mijn opleiding een samenwerkingsverband, dat sluit wellicht beter op elkaar aan'', aldus Zonderland, die na kerst zijn training heeft hervat. De rekspecialist wil zich weer volledig op de meerkamp richten.

Harmes

Minder florissant is de positie van Suzanne Harmes, de andere Nederlandse vertegenwoordiger op de Spelen van Peking. Harmes raakt per 1 februari haar A-status van NOCNSF kwijt, een probleem dat inmiddels door de bond wordt onderkend.

''Wij proberen met Sportstad Heerenveen een oplossing te vinden. Het kan niet zo zijn dat door financiële problemen haar voorbereiding op het EK in gevaar komt'', aldus interim-voorzitter Wil Uylenbroek.

Orlov

Harmes traint sindst dit jaar ver van haar woonplaats Elst in Heerenveen onder Boris Orlov, die een parttime dienstverband heeft bij het Friese turnbolwerk. Ze overnacht er enkele dagen per week, maar Nederlands beste turnster van dit moment weet niet of ze dit zonder de financiële steun van NOCNSF nog volhoudt.

Uylenbroek: ''Het mooiste zou zijn als zich een privésponsor aandient, als bond hebben wij hiervoor geen budget.''