HEERENVEEN - Claudia Pechstein is zondag in Thialf voor de derde keer in haar loopbaan Europees allroundkampioene geworden.

De 36-jarige Duitse schaatsster verdedigde op de vijf kilometer met succes haar leidende positie door haar concurrente Daniela Anschütz voor te blijven.

Het brons ging naar de Tsjechische Martina Sablikova die in een direct duel met Paulien van Deutekom een achterstand van ruim twaalf seconden goedmaakte (6.53,19 om 7.08,33).

Daardoor staat er zondag voor de tweede keer in tien jaar geen Nederlandse vrouw op het EK-podium. Van Deutekom eindigde als vierde, vlak voor haar TVM-ploeggenotes Renate Groenewold (vijfde) en Ireen Wüst (zesde). Elma de Vries werd als zevende geklasseerd.

Jury-overleg

Direct na afloop van de 5000 meter was er nog jury-overleg, omdat Anschütz bij een wissel niet voldoende ruimte aan haar landgenote Pechstein zou hebben gegeven.

Na een kort beraad besloot de hoofdscheidsrechter echter dat er geen sprake was van een overtreding, waardoor de eindstand niet werd veranderd.

Op de vijf kilometer was Sablikova een klasse apart. Ze had bijna tien seconden voorsprong op nummer twee, Pechstein (7.02,99). Anschütz eindigde op de afstand als derde (7.04,09). Groenewold volbracht de afstand in 7.04,29 (vierde), Wüst finishte als vijfde: 7.05,33.