AMSTERDAM - De ledenaantallen bij ijs- en schaatsclubs zijn in de afgelopen weken fors toegenomen. Een woordvoerder van de schaatsbond KNSB schat zondag dat 'enkele tienduizenden' mensen zich hebben aangemeld bij de lokale verenigingen.

In totaal zijn 750 ijs- en schaatsverenigingen aangesloten bij de landelijke schaatsbond. Aan het begin van deze winter hadden zij gezamenlijk 141 duizend leden. Deze leden worden weer opgesplitst in 125 duizend recreanten en zestienduizend licentierijders.

De zegsvrouw van de schaatsbond gaat ervan uit dat dit aantal, aangestoken door het ideale schaatsweer in de afgelopen weken, fors is aangevuld met nieuwe leden. "Schaatsverenigingen kunnen dankzij de vorst eindelijk weer activiteiten ontplooien.

Jeugd

De waarneming van veel lokale verenigingen is dat met name veel jeugd zich aansluit bij de plaatselijke ijs- of schaatsclub", zegt de woordvoerder.

In de afgelopen vijf jaar zag de KNSB het ledenaantal alleen maar dalen. Wanneer de KNSB definitief kan vaststellen wat de exacte toename is van het aantal leden, is nog niet bekend.