HEERENVEEN - Alleen een valpartij kan Sven Kramer nog van zijn derde Europese titel op rij afhouden. De 22-jarige Fries heeft op het Europees allroundkampioenschap in Thialf een reuzenvoorsprong opgebouwd ten opzichte van de nummer twee, Wouter Olde Heuvel.

Zijn teamgenoot bij TVM staat bij de start van de afsluitende tien kilometer, zondag, op een achterstand van 23,22 seconden.

Aangezien de Europese titel eigenlijk al verdeeld is, is vooral de strijd om de tweede plaats spannend. Olde Heuvel verdedigt een voorsprong van ruim zes seconden op de Noor Havard Bokko, zeker geen geruststellende marge voor de Tukker.

Carl Verheijen staat zevende in de tussenstand en hoopt met een goed optreden op de 10.000 meter één à twee plaatsen te stijgen.

Pechstein

Bij de vrouwen lijkt Claudia Pechstein hard op weg om de oudste Europees kampioene in de schaatsgeschiedenis te worden. De 37-jarige Duitse staat na de eerste dag (de vrouwen begonnen pas zaterdag aan hun toernooi) aan de leiding.

Haar landgenote Daniela Anschütz is nummer twee, Paulien van Deutekom derde. De Goudse schaatsster hoopt stiekem nog het goud te veroveren, maar dan zal ze op de 1500 en 5000 meter formidabel moeten presteren.

Titelverdedigster Wüst valt in Thialf tegen. Zij staat zesde, een plek achter Renate Groenewold.

Lees alles over het EK allround op NUsport