HEERENVEEN - Dankzij een fabuleuze slotronde heeft Sven Kramer de 1.500 meter bij het EK allround gewonnen. De Nederlander lijkt daarmee zijn derde Europese titel op rij definitief te hebben veiliggesteld.

Kramer begon aan de laatste ronde met een seconde achterstand op Yevgeny Lalenkov. Maar dankzij een ronde van 28,2 seconde eindigde hij in een tijd van 1.46.53, negenhonderdste van een seconde voor de Rus.

Fabris

Achter Lalenkov legde de Italiaan Enrico Fabris beslag op de derde plek (1.46,68). De Italiaan rijdt sinds gisteren buiten competitie omdat hij gediskwalificeerd werd op de vijf kilometer.

Fabris moet vrezen voor deelname aan het WK allround omdat zijn landgenoot Matteo Anesi op de 1.500m niet mee kon in de kop van het veld. Italië lijkt daarmee zijn enige startbewijs voor het WK kwijt te raken.

Olde Heuvel

Wouter Olde Heuvel, tweede in het algemeen klassement, eindigde in een direct gevecht met Kramer als vierde in 1.47.44. Koen Verweij, die dankzij een valpartij op de eerste dag ook niet meer meedoet in het klassement, legde knap beslag op de zevende plaats (1.48,24).

Carl Verheijen eindigde als tiende op 1.48,88 en zakte daarmee naar de zevende plaats in het algemeen klassement.

Bochtenregel

Nederland wil bij de internationale schaatsunie ISU erop aandringen de inmiddels beruchte bochtenregel minder streng toe te passen.

Bondscoach Wopke de Vegt maakte dat zaterdag, een dag na de diskwalificatie van de Italiaanse topper Enrico Fabris op het EK allround in Thialf, bekend.

ZIE OOK:
Kramer wil Olde Heuvel aan zilver helpen

Olde Heuvel: Gevecht om tweede plek

Lees alles over het EK op NUsport