HEERENVEEN - Terwijl Sven Kramer al bijna zeker is van prolongatie van zijn EK-titel, begint voor de vrouwen pas zaterdag het Europees kampioenschap allround.

De rijdsters werken zaterdag de 500 en 3000 meter af. De mannen verschijnen op het ijs van Thialf voor de 1500 meter, nadat ze vrijdag de 500 en 5000 meter hebben verreden.

Wüst

Ireen Wüst is titelverdedigster. De Brabantse schaatsster zal zware concurrentie krijgen van haar ploeggenote Paulien van Deutekom, regerend wereldkampioene, Martina Sablikova uit Tsjechië en de Duitse rijdster Claudia Pechstein.

Laatstgenoemde komt in Thialf voor de zeventiende keer in actie op een EK, een record. Mocht de pupil van de Amerikaanse coach Peter Mueller zondag de gouden medaille ontvangen, dan wordt ze meteen in de boeken opgenomen als de oudste Europees kampioene ooit.

Op dit moment behoort dat predikaat aan Atje Keulen-Deelstra die zich op 35-jarige leeftijd kroonde tot beste allroundster van Europa. Naast Wüst en Van Deutekom komen voor Nederland ook Elma de Vries en Renate Groenewold op het ijs.

Mannen

Bij de mannen hoopt Sven Kramer zijn voorsprong op Wouter Olde Heuvel (2e) en de Noor Havard Bokko (3e) te vergroten. De TVM-rijder heeft na twee afstanden inmiddels een geruststellende marge opgebouwd ten opzichte van dit duo. Op de 1500 meter kan de Fries zijn naaste belagers de genadestoot geven.