HEERENVEEN - Sven Kramer heeft vrijdag een voorschot genomen op zijn derde achtereenvolgende Europese titel allround.

De schaatser van TVM won de 5000 meter in 6.15,76 en gaat na twee afstanden aan de leiding in het algemeen klassement. Eerder eindigde hij als vijfde op de 500 meter in 36,47 seconden.

Kramers ploeggenoot Wouter Olde Heuvel neemt de tweede plaats in. Hij deed 6.21,84 over de vijf kilometer en werd daarmee derde. Havard Bokko, de belangrijkste concurrent van Kramer, staat derde.

Carl Verheijen is na twee afstanden zesde. Koen Verweij, die eerder onderuit ging op de 500 meter, eindigde als zesde op de vijf kilometer.

De Noor Havard Bokko zag zijn 500 meter met 37,36 seconden door een misslag mislukken, maar herstelde zich met de tweede plaats (6.18,51) op de vijf kilometer. Enrico Fabris uit Italië werd gediskwalificeerd, omdat hij met zijn schaats in de baan van zijn tegenstander kwam.

500 meter

Op de 500 meter klokte Kramer vrijdagmiddag een tijd van 36,47, waarmee hij vijfde werd en al gelijk maar liefst 0,89 seconden voorsprong pakte op Bøkko.

Even daarvoor was het pubiek ook al opgeschrikt door de valpartij van Koen Verweij. Voor de Nederlander liep zijn debuut op een EK uit op een drama. De 18-jarige schaatser van Jong Oranje, de jongste deelnemer aan het kampioenschap, ging in de laatste buitenbocht van de 500 meter onderuit.

Door alle perikelen raakte de winst van Yevgeny Lalenkov een beetje ondergesneeuwd. De Rus won de 500 meter in 36,20. Konrad Niedzwiedzki uit Polen werd tweede (36,25) en Robert Lehman uit Duitsland finishte als derde (36,34).

Uitrijden

Sven Kramer realiseert zich dat hij zijn derde Europese titel allround al bijna binnen heeft. ''Ik weet dat ik het toernooi nu normaal gesproken kan uitrijden. Als het nou nog misgaat, doe ik het wel heel verkeerd. Ik had best wat meer spanning gewild.'', doelde hij op de prestaties van zijn concurrenten Bokko en Fabris.

''Maar valpartijen en het goed rijden van bochten horen er ook gewoon bij'', aldus Kramer die de vijf kilometer won en als vijfde eindigde op de kortste afstand. ''Als je dat niet goed doet, lig je eruit. Winnen is winnen en een titel is een titel.''

Kramer was zelf niet helemaal tevreden over de vijf kilometer, die hij aflegde in 6.15,76. ''Ik startte heel ambitieus en begon te hard. Dat moest ik op het einde bekopen.''

Voor de vrouwen begint het Europees kampioenschap zaterdag.
 

EK Allround dag 1