TOKIO - De Japanse motorenfabrikant Kawasaki heeft zijn raceteam teruggetrokken uit het wereldkampioenschap MotoGP. Kawasaki is in financiële problemen gekomen door de wereldwijde financiële crisis.

''We hebben tijd nodig om daarvan te herstellen'', verklaarde bestuurder Katsuhiro Sato vrijdag het besluit van de Japanners.

Kawasaki is al het vierde Japanse merk dat zich terugtrekt uit de sport vanwege de financiële crisis.

Honda

Eerder deed Honda dat met zijn formule 1-team, Subaru en Suzuki staakten hun activiteiten in het wereldkampioenschap rallyrijden. Kawasaki was sinds 2003 actief in de hoogste klasse van de motorsport.

De motorenfabrikant pompte naar schatting jaarlijks ruim 32 miljoen euro in het MotoGP-team. Tot een overwinning leidde dat niet.

Puniet

De tweede plaats van de Franse coureur Randy de Puniet in Japan (2007) is het beste resultaat van Kawasaki.

Door het vertrek van Kawasaki uit de MotoGP moeten de Amerikaan John Hopkins en de Italiaan Marco Melandri op zaak naar een nieuwe werkgever.

Voor Melandri, wereldkampioen in 2002 in de 250cc, is dat helemaal zuur. De Italiaanse motorcoureur zou aan zijn eerste seizoen bij Kawasaki beginnen.

Deelnemers

Het wereldkampioenschap in de MotoGP telt nu nog zeventien deelnemers. Yamaha, het tweede Japanse team in de koningsklasse van de motorsport, zegt vooralsnog geen problemen te hebben door de financiële crisis.

De stal van wereldkampioen Valentino Rossi is ook in 2009 actief in de MotoGP. In de Formule 1 is Toyota de enige overgebleven Japanse vertegenwoordiger.