HEERENVEEN - Sven Kramer rijdt vrijdag tijdens het Europees kampioenschap allround op de 5000 meter tegen de Noor Sverre Haugli. Dat is donderdag in Heerenveen tijdens de loting bepaald.

Kramers grootste concurrenten, de Noor Havard Bokko en de Italiaan Enrico Fabris, komen op die afstand één rit eerder op het ijs van Thialf. Bokko en Fabris werden ingedeeld in de dertiende rit, Kramer verschijnt in de veertiende race.

Meteen na de Nederlandse topfavoriet komt Wouter Olde Heuvel, die werd gekoppeld aan de Noor Oystein Grodum, in actie. Carl Verheijen werd samen met de Rus Ivan Skobrev in de slotrit geplaatst. Koen Verweij, de vierde Oranjedeelnemer, zal in de tiende rit proberen de Pool Slawomir Chmura op achterstand te rijden.

Rit

Eerder op de vrijdag hebben de mannen al de 500 meter geschaatst. Kramer rijdt dan in het laatste paar met de rappe Pool Konrad Niedzwiedzki. Even daarvoor schaatst Bokko tegen Skobrev, terwijl Fabris al in de dertiende rit verschijnt. Hij schaatst dan tegen de onbekende Noor Lars Kvaalen.

Voor de vrouwen begint het Europees kampioenschap allround pas zaterdag.