GENEVE - De internationale wielrenunie UCI heeft donderdag de gezamenlijke kalender voor 2009 gepresenteerd. Op het programma staan de grote wedstrijden waaronder de Ronde van Frankrijk, de Giro, de Ronde van Spanje en ook de klassiekers Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Daarmee is de controverse tussen de mondiale federatie en de organisatie van de Tour (ASO) nu echt uit de wereld. De ASO sloot de UCI vorig jaar uit van de Tour en maakte er een nationale wedstrijd van.

Eenheid

Bij de nieuwe kalender behoort ook een nieuwe puntensysteem met ranglijst per renner, team en land. ''Het belangrijkste is dat het wielrennen zijn harmonie en eenheid weer terug heeft'', aldus UCI-voorzitter Pat McQuaid donderdag.

''Er zijn hierbij geen winnaars of verliezers. Het is belangrijk dat er respect is voor de rol van iedereen.''

Uitvallen

De UCI was sinds de invoering van de ProTour in conflict met de ASO en diens Spaanse en Italiaanse tegenhangers. Deze wedstrijdencyclus van de bond beviel de grote organisatoren niet. De ProTour begon groots, maar er was na het uitvallen van de belangrijkste koersen weinig meer van over.

De kalender van 2009 garandeert de organisatoren, sponsors en televisiezenders dat de beste zestien teams meedoen aan alle belangrijke wedstrijden.

De resultaten worden verwerkt in een wereldranglijst per renner, team en land. Er moeten tussen de UCI en ASO voor volgend jaar nog wel afspraken worden gemaakt over onder meer de kwalificatiewijze voor de Tour.