SINGAPORE - Team Delta Lloyd vervolgt de Volvo Ocean Race zonder twee Nederlandse profzeilers aan boord.

Peter van Niekerk en Ed van Lierde hebben in het team van de Spaanse schipper Roberto Bermudez de Castro plaatsgemaakt.

Van Niekerk keerde vanuit Singapore, waar komende zaterdag een havenwedstrijd wordt gevaren, terug naar Spanje wegens verplichtingen bij Team Alinghi. Van Lierde is om tactische redenen vervangen.

Vijfde etappe

Hij keert mogelijk in Rio de Janeiro, na de vijfde etappe, terug in team Delta Lloyd. Gerd-Jan Poortman en Sander Pluijm blijven als Nederlanders over in de zeilploeg van de vaderlandse hoofdsponsor.

De Spanjaard Guillermo Altadill (wachtleider) en de Braziliaan André Fonseca (stuurman/trimmer) zijn de nieuwkomers aan boord.

De vervanger van de eveneens afgestapte Amerikaanse navigator Matt Gregory, die met schipper De Castro niet meer op dezelfde golflengte zat, wordt vrijdag bekendgemaakt.

Klassement

Team Delta Lloyd staat achtste en laatste in het klassement. Op 18 januari vertrekt de vloot vanuit Singapore naar Qingdao in China.

In die kustplaats werd vorig jaar augustus het olympische zeiltoernooi afgewerkt. Op 14 februari is de start voor de vijfde etappe in de zeilrace om de wereld naar Rio de Janeiro.