LELYSTAD - Carla Zielman is donderdag in Lelystad Nederlands marathonkampioene op natuurijs geworden. De schaatsster uit Steenwijkerwold was na 60 kilometer de snelste in de massasprint.

De 23-jarige boerendochter bleef op de Oostvaardersplassen Daniëlle Bekkering en Andrea Sikkema voor.

Helemaal verrassend was het succes van Zielman niet. De studente aan de lerarenopleiding Veehouderij in Dronten schreef eerder al drie wedstrijden voor de Essent Cup op haar naam en bevestigde daarmee haar reputatie als sprintster.

Pet

Drie jaar geleden kwam ze in het nieuws doordat NK-speaker Jannes Mulder, namens de Overijsselse Merentocht, voor haar tijdens een sportgala in Steenwijk met de pet rondging.

Die geldinzameling stelde haar in staat deel te nemen aan de wedstrijd over 200 kilometer op de Weissensee, het Oostenrijkse alternatief voor de Elfstedentocht. ''Het kriebelde zo. Ik moest daar gewoon naartoe'', herinnerde ze zich.

Financieel

Zielman hoopt dat ze ook financieel wat wijzer wordt van de nationale titel. Met dank aan sponsor Hoolwerf Heiwerken heeft haar ploegleidster Meeke Smit een budget van 10.000 euro tot haar beschikking.

Dat was niet genoeg om de grand prix in Zweden in februari in de planning op te nemen. ''Ik ga ervan uit dat we daar nu wel kunnen starten.''

Vertrouwen

Zielman, wier twee zussen en broer ook schaatsen, begon zonder al te veel vertrouwen aan het NK. Ze was afgelopen weekeinde wat ziekig.

''Vandaag was ik redelijk, niet super. Daarom zat ik ook niet mee in ontsnappingen. Het waren ook geen belangrijke groepjes. Ik heb me rustig gehouden.''

Tactiek

Die tactiek betaalde zich uiteindelijk uit, ook doordat Bekkering, die het open NK in Oostenrijk al vijf keer won, donderdag niet fit was.

''Ik heb alle gevestigde namen verslagen, behalve Elma de Vries. Ik hoop dat ze er volgend jaar wel bij is.''

Steun

Veel steun ondervond Zielman, die als langebaanschaatsster alleen indruk maakte op de 1000 meter, niet.

Haar vader was thuis drukdoende met de zestig koeien, haar vriend Anton Ketellapper zat als leraar economie op school.

Hij zal het zelf donderdagavond tijdens de Friese kortebaankampioenschappen ook moeten doen zonder de aanmoedigingen van Zielman. ''Ik verwacht niet dat ik daar bij kan zijn. Er wordt zo aan me getrokken.''

Carla Zielman wint NK marathon