EINDHOVEN - De vierde plaats die PSV na een half seizoen inneemt in de eredivisie is pijnlijk. Dat zei algemeen directeur Jan Reker van de club dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie. ''In Nederland behoort PSV leidend te zijn. Dat zijn we op dit moment niet.''

PSV mag daarom de komende zeventien duels niet ''door de ondergrens'' zakken. ''Ik heb spelers en technische staf meegegeven dat we vanaf nu alleen nog maar finales spelen.

Daarmee heb ik de druk opgevoerd. Men moet daar tegen kunnen. Het hoort nu eenmaal bij de top.''

Van Bommel

Reker zei verder hoop te blijven houden op de komst van Mark van Bommel naar Eindhoven. Het is volgens de algemeen directeur echter uitgesloten dat de middenvelder van Bayern München al tijdens de winterstop komt.

Het zou daarom best kunnen dat PSV in deze periode geen "grote" aankoop doet. Reker: "Wij zoeken een kapitein, een type Phillip Cocu. Dat blijkt in deze fase niet haalbaar. Het is niet eens zozeer een kwestie van geld. Deze jongens kiezen simpelweg voor een van de Europese toplanden."

Zaken

Reker hoopt eventueel na het seizoen alsnog zaken te doen. Wellicht dat het sentiment van bepaalde oud-PSV'ers dan ook een rol gaat spelen.

"Dat zou mooi zijn. Wat wij nu moeten doen is voortgaan op de ingeslagen weg. Veel doen aan een goede jeugdontwikkeling. Daarin investeren. In dat opzicht staan we er helemaal niet slecht voor."

Kluivert

Opvallend was dat Reker zei dat hij achteraf best Patrick Kluivert had willen behouden. De spits kwam in zijn tijd bij PSV nauwelijks aan spelen toe. "Van de jonge jongens hoor ik dat ze heel veel van hem hebben geleerd. In dat opzicht is Patrick van grote waarde geweest en had hij dat nu nog kunnen zijn."

Volgens Reker heeft zich geen club gemeld voor een van de huidige spelers van de selectie van PSV. "Ik verwacht daarom geen grote transfers. Maar natuurlijk kan zoiets nog veranderen."