KREISCHBERG - Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft zich dinsdag verzekerd van een olympische nominatie voor Vancouver 2010. De Amsterdamse haalde bij de wereldbekerwedstrijd parallelreuzenslalom in Kreischberg de finaleronde, waar de beste zestien snowboardsters aan deelnemen.

Het was de tweede keer dit seizoen dat Sauerbreij zich bij de beste zestien bij een wereldbeker parallelreuzenslalom schaarde.

Daarmee heeft ze voldaan aan de nominatie-eis van sportkoepel NOCNSF. Sauerbreij zal volgend seizoen nog wel vormbehoud moeten tonen om een definitief startbewijs voor de Winterspelen te bemachtigen.

Kwartfinales

Sauerbreij strijdt dinsdagmiddag in Kreischberg tegen de Duitse Selina Jörg om een plaats in de kwartfinales.

De Amsterdamse, die vorig seizoen de wereldbeker veroverde, haalde half december in Limone Piemonte een halve nominatie binnen door als vijftiende te eindigen. Die wedstrijd in Italië was haar eerste na een pauze van twee maanden wegens een voetblessure.

Recordaantal deelnemers

Nederland vaardigt met acht snowboarders een recordaantal deelnemers af naar de wereldkampioenschappen van 16 tot en met 25 januari in het Zuid-Koreaanse Gangwon. Nicolien Sauerbreij geldt als belangrijkste troef. Ze doet voor de zesde keer mee.

Ook haar zus Marieke Sauerbreij komt aan de start, evenals de zusjes Bell en Britt Berghuis. Bij de mannen hebben Dolf van der Wal, David Mol, Tobias Aalderink en Pim Stigter zich gekwalificeerd voor de WK.