BRISBANE - Novak Djokovic heeft dinsdag zijn eerste wedstrijd van 2009 verloren.

De als eerste geplaatste Servische tennisser ging in de eerste ronde van het toernooi in Brisbane verrassend met twee keer 6-4 onderuit tegen de Let Ernests Gulbis.

Het verlies is voor Djokovic een tegenvaller in zijn voorbereiding op de Australian Open. Hij verdedigt later deze maand de titel bij het eerste grandslamtoernooi van dit jaar.

Onwennig

Djokovic voelde zich onwennig op de baan. In de aanloop naar dit seizoen heeft hij een aantal dingen veranderd. Hij speelt onder meer met een ander racket en heeft zijn service aangepast.

''Aan bepaalde dingen ben ik nog niet gewend. Helaas is er daarom dit resultaat uitgekomen.'' Hij gaf ook toe dat hij te laat naar Australië was gereisd. Hij kwam pas zaterdag aan. ''Ik voelde me niet fris op de baan. Ik heb ook niet veel kunnen trainen omdat ik te laat hier kwam.''

Paniek

Hij zei echter niet in paniek te zijn door zijn nederlaag. ''De Australian Open is mijn belangrijkste doel deze maand. Ik heb nog genoeg tijd om mij hier goed op voor te bereiden. Het verliezen van mijn eerste partij van dit jaar betekent niet dat de wereld is vergaan. Ik probeer niet altijd pessimistisch te zijn.''