AMSTERDAM - Het Nederlands kampioenschap op natuurijs voor marathonrijders vindt donderdag 8 januari plaats op de Oostvaardersplassen. Dat heeft voorzitter Harry Oosterhuis van de Stichting Schaatspromotie Flevoland maandag bevestigd.

De heren starten om 13.00 uur aan hun tocht van 100 kilometer. De dames starten tweeënhalf uur eerder voor de tocht over 60 kilometer.

Het is voor het eerst in dertien jaar dat de nationale titelstrijd op natuurijs weer wordt gehouden.

IJsdikte

De KNSB gaf maandagochtend toestemming. De ijsdikte van de Oostvaardersplassen lag iets boven de 11 centimeter. De eis is minimaal 12 centimeter, wenselijk is een vloer van 15 centimeter dikte. Als de weersverwachtingen uitkomen, wordt de minimale ijsdikte zeker gehaald.

Het is voor het eerst in de schaatsgeschiedenis dat de nationale titelstrijd op natuurijs op de Oostvaardersplassen wordt gehouden. Helemaal conform de reglementen is dat niet, want op de Oostvaardersplassen zijn nooit eerder grote wedstrijden gehouden. En dat is bij de toewijzing wel gebruikelijk.

Nu toeslaan

"Nergens in Nederland is het ijs zo dik als op de Oostvaardersplassen. Daarop kunnen we schaatsen. Oude regels over de toewijzing van het NK schuiven we aan de kant, want we kunnen nu toeslaan", zegt wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de KNSB over de plaats van handeling.

Oosterhuis is overtuigd dat de organisatie klaar is voor de titelstrijd. "Wij werken samen met Staatsbosbeheer, dat al vijf jaar het Vogelfestival organiseert. Er komen dan achtduizend mensen op af. We doen een beroep op hetzelfde draaiboek", aldus de voorzitter van de Stichting Schaatspromotie Flevoland.

Biddinghuizen

De marathonschaatsers hoeven woensdag tijdens de Super Prestige-wedstrijd in Biddinghuizen minder kilometers te schaatsen. Organisator Gert Ruitenberg heeft de wedstrijd ingekort in verband met het NK.

Eerder besloot Ruitenberg de resterende races juist te verlengen om de wedstrijden zwaarder te maken. Dat zou de kans op een massasprint verkleinen. Aangezien het peloton nu twee dagen achter elkaar in actie komt, heeft Ruitenberg besloten de afstand voor de mannen te verkorten van 75 naar 54 kilometer.

De vrouwen moeten in plaats van 40 nu 36 kilometer schaatsen.