FOLKESTONE - Edith van Dijk is onderweg van Engeland naar Frankrijk. Even voor drie uur ging de langeafstandszwemster het water in voor de oversteek van Het Kanaal. Ze hoopt tussen 22.00 en .30 uur de Franse kust te bereiken.

Door de mist was het woensdagmiddag lange tijd onzeker of Van Dijk aan haar poging kon beginnen. “De schipper heeft tot het laatste moment gewacht”, aldus schoonvader Jaap van Goor. “Maar iedereen was er klaar voor, dus daarom is ze uiteindelijk toch van start gegaan. De golven zijn behoorlijk, dus dat valt wel een beetje tegen. Maar ze is in ieder geval onderweg.”

Van Dijk wil de afstand in zeven uur en zeven minuten volbrengen. Het Europees record staat met acht uur en twee minuten op naam van haar man, Hans van Goor. Hij was de laatste Nederlander die de oversteek maakte.

Wereldrecord

”Uitzwemmen is het eerste doel”, liet schoonvader Jaap van Goor, ook lid van het begeleidingsteam, woensdag vanuit Engeland weten. “Daarna is de tijd van 8.02 een belangrijk punt. Als alles heel goed gaat en de omstandigheden in ons voordeel zijn, komt wellicht ook het wereldrecord bij de vrouwen, dat op 7.40 staat, nog in zicht.”

Gezelschap

Van Dijk, die reglementair in een ‘gewoon’ badpak de oversteek waagt, krijgt onderweg twee keer gezelschap van Maarten van der Weijden. De langeafstandszwemmer uit Dordrecht mag na 2,5 uur het water in om zijn collega twee keer maximaal een uur op te stuwen.

”Daartoe hebben we besloten toen we hoorden dat een Fransman en een Duitser volgende week samen een recordpoging gaan doen”, legde Jaap van Goor uit. “Die twee zijn in het voordeel omdat ze zich aan elkaar kunnen optrekken. Gelukkig kregen wij toestemming van het strenge Engelse wedstrijdcomité om Edith tijdens haar race ook enige hulp te geven.”

Van Dijk is de dertiende zwemmer uit Nederland die Het Kanaal tracht te bedwingen. Jan van Hemsbergen was in 1951 (officieus) de eerste. Zijn tijd is niet bekend. Irene van der Laan deed het drie keer: in 1979 (8.44), 1982 (8.06) en 1983 (18.15). Tijdens haar laatste tocht ging Van der Laan heen en terug op dezelfde dag.