LONDEN - Het is Raymond van Barneveld zondag niet gelukt voor de tweede keer de wereldtitel darts bij de profbond PDC te veroveren. Zijn Engelse aartsrivaal Phil Taylor was in de finale van het WK in Londen veel te sterk.

'The Power' overklaste 'Barney' met 7-1.

De 48-jarige Taylor werd al voor de twaalfde keer wereldkampioen bij de profs van de PDC. Hij verdiende met zijn zege in het Alexandra Palace 125.000 euro. Verliezer Van Barneveld incasseerde 60.000 euro.

Taylor maakte in de finale een vliegende start en stond in mum van tijd met 2-0 voor. Van Barneveld wist pas in de derde set zijn eerste leg te winnen. De 41-jarige Hagenaar leek op te krabbelen en won ook die set.

Duel

Daarna ontvouwde zich een spannend duel waarin Van Barneveld op beslissende momenten faalde en Taylor juist dodelijk precies toesloeg. De Brit liep uit naar 5-1, al had hij wel telkens vijf legs nodig.

Bij die stand was wel duidelijk dat Taylor de zege niet meer uit handen zou geven. Hij bleef onverstoorbaar op het bord werpen en bereikte met een gemiddelde van meer dan 108 punten per drie pijlen recordhoogten.

Ook van Barneveld zat ruim boven de 100. Barney wierp ook meer 180'ers, twaalf stuks. Desondanks was Taylor veel beter met het uitgooien van de legs.

BDO

Van Barneveld stapte een aantal jaren geleden na vier wereldtitels bij de Britse bond BDO over naar de profbond PDC. Juist om Taylor, de beste darter van de wereld, uit te dagen.

In 2007 slaagde Van Barneveld er in Taylor in de finale van het belangrijkste dartstoernooi te verslaan. De eindstand was toen 7-6. Taylor nam zondag op oppermachtige wijze revanche.

Computer

''Een computer op level 1''. Zo omschreef Raymond van Barneveld zijn ongenaakbare tegenstrever. "Ik probeer al een tijdje de mensen wijs te maken dat er een darter rondloopt die fenomenaal is. Het is niet leuk meer.''

''Hij dacht niet na, hij gooide gewoon uit. Als je denkt dat je een beetje kunt darten, sta je nu weer met beide benen op de grond'', zuchtte Van Barneveld voor de camera van SBS6. ''Die man gooide elke keer 100 plus. Ik kreeg wel kansjes, maar werd keer op keer in de hoek gegooid.''

''Mensen die zeggen dat het bij hem toch een keer moet ophouden, zien het verkeerd. Taylor wordt elke week beter. Ik zou niet weten wie hem moet stoppen.''

De 48-jarige Taylor denkt in ieder geval zelf niet aan een afscheid. ''Ik word graag nog voor een vijftiende keer wereldkampioen'', reageerde hij. ''Ik geniet van het spelletje. Als ik vandaag had verloren, had ik het Raymond gegund. Maar hij zal harder moeten trainen, dat weet hij nu. Ik hoop nog lang door te gaan. Mijn ogen gaan wat achteruit, maar verder ben ik gezond.''