GRONINGEN - Annette Gerritsen en Ireen Wüst krijgen een nieuwe kans om zich alsnog te plaatsen voor de komende wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter. Het duo wist zich tijdens het NK sprint niet te kwalificeren voor de kilometer, waardoor de twee in principe ook deelname aan de WK afstanden op de kilometer konden vergeten.

De topsportcommissie van de KNSB besloot zondagavond echter tot het houden van twee skate-offs. De eerste vindt plaats tijdens het WK sprint in Moskou, over twee weken. Dan strijden Natasja Bruintjes en Annette Gerritsen om het vijfde startbewijs voor de WB-wedstrijd in de Russische plaats Kolomna.

Op 28 januari komen in elk geval Bruintjes, Gerritsen, Wüst en Marianne Timmer (indien hersteld van een blessure) aan de start voor een skate-off. De winnaar van die wedstrijd heeft startrecht voor de WB-wedstrijd in Erfurt, die twee dagen later begint. Bij die ontmoeting worden op deze afstand alle tickets voor de WK afstanden verdeeld.

Op 28 januari wordt ook nog een skate-off bij de vrouwen over 500 meter georganiseerd. Deelneemsters daarbij zijn Marianne Timmer en Mayon Kuipers.

De topsportcommissie van de KNSB bepaalde bij diezelfde vergadering de selectie voor het WK sprint. Daarbij zaten geen verrassingen: Annette Gerritsen, Margot Boer, Natasja Bruintjes, Laurine van Riessen, Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Erben Wennemars en Mark Tuitert.