GRONINGEN - Margot Boer is zondag in Groningen voor het eerst in haar carrière Nederlands sprintkampioene geworden. De schaatsster van DSB bleef in het eindklassement Natasja Bruintjes en Laurine van Riessen voor.

Boer volgt Marianne Timmer op, die wegens een blessure ontbrak. De drievoudig olympisch kampioene schreef de vorige zes edities op haar naam. Titelfavoriete Annette Gerritsen, ook van DSB, was reeds na één afstand kansloos voor de titel omdat ze wegens het maken van twee valse starts gediskwalificeerd werd.

Boer boekte bij het NK sprint slechts één afstandszege (op eerste 500 meter). Omdat de schaatsster uit Woubrugge constant in de top van het klassement eindigde, kon geen enkele rivaal haar bedreigen.

De slotafstand werd gewonnen door TVM-schaatsster Marrit Leenstra: 1.19,17. Boer werd tweede (1.19,54), Paulien van Deutekom eindigde als nummer drie: 1.19,71.

Boer verzekerde zich met de titel van deelname aan het WK sprint. Dat deed Annette Gerritsen ondanks haar diskwalificatie ook, omdat de DSB-rijdster van een beschermde status genoot.

Voor haar was een plek bij de top zes van een fictief klassement over de beste 500 en beste 1000 meter voldoende. Normaal gesproken zal de topsportcommisssie van de schaatsbond ook Bruintjes en Van Riessen aanwijzen voor het WK sprint in Moskou, over twee weken.