AMSTERDAM - Paulien van Deutekom heeft de eerste 1.000 meter van het NK Sprint gewonnen. De Haagse allroundster ging zaterdag in Groningen rond in 1.19,29 minuten en bleef Marrit Leenstra (1.19,70) en Margot Boer (1.19,75) ruim voor.

Boer behoudt de leiding in het algemeen klassement, voor Laurine van Riessen en Natasja Bruintjes.

Ireen Wüst, die vorig jaar twee keer de beste was op de kilometer, werd zevende met een achterstand van 1,85 seconde op Van Deutekom. De Tilburgse, die al de hele week kampt met een fikse verkoudheid, klom vier plaatsen in het klassement en bezet na de eerste dag een tegenvallende negende positie.

Wüst weet niet of ze zondag nog aan de start verschijnt tijdens de tweede dag van het kampioenschap.

Gerritsen

Schaatsster Annette Gerritsen is zaterdag bij de Nederlandse sprintkampioenschappen in Groningen gediskwalificeerd.

De rijdster van DSB, favoriete voor de titel, noteerde twee valse starts op de 500 meter en werd uit de wedstrijd genomen.

De eerste 500 meter werd gewonnen door Margot Boer. Zij noteerde een tijd van 39,60 seconden. Natasja Bruintjes eindigde in 39,79 als tweede, voor Laurine van Riessen: 40,22.

Gerritsen heeft bij het NK een beschermde status wat betreft kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Moskou over twee weken. Die beschermde status houdt in dat ze bij de eerste zes moet eindigen in een fictief klassement over de beste 500 en de beste 1000 meter.

Daardoor heeft Gerritsen nog de mogelijkheid zich alsnog voor het WK te plaatsen.