LONDEN - Raymond van Barneveld heeft vrijdag op imponerende wijze de halve finales van het wereldkampioenschap darts van de profbond PDC bereikt. De 41-jarige Hagenaar versloeg Jelle Klaasen met 5-1.

 Van Barneveld gooide in de zesde set bovendien een 'negendarter', de snelst mogelijke manier om een leg uit te gooien. Daarmee verdiende hij ruim 20.000 euro. De Nederlander strijdt zaterdag met de Engelsman James Wade om een plek in de eindstrijd.

Van Barneveld nam met de zege in het Alexandra Palace in Londen revanche op zijn zeventien jaar jongere landgenoot. Klaasen versloeg 'Barney' in 2006 in de finale van Lakeside, het WK van de BDO.

De Hagenaar, zelf vier keer de beste op Lakeside, was vrijdag echter niet te stoppen door Klaasen. Van Barneveld beëindigde de partij met een finish van 161.

Dubbels

Klaasen (24) won nog wel de eerste set, maar 'The Matador' kon Van Barneveld in het vervolg van de partij niet meer bijbenen. Barney gooide tien keer 180 en vond de dubbels makkelijk. Hoogtepunt van de partij was de tweede leg van de zesde set. Van Barneveld gooide zeven keer triple 20, één keer triple 19 en sloot af met dubbel 12.

Een unieke prestatie, nog nooit was een 'ninedarter' gegooid op het WK van de PDC. ''Dat is fantastisch, maar ik ben hier om het toernooi te winnen'', reageerde Barney koel. ''Het is wel intens mooi om te voelen hoe de mensen in de zaal achter je staan. Deze wedstrijd beleefde ik in een soort roes.''

Taylor

De Hagenaar won het toernooi in 2007. In de finale versloeg hij veelvoudig wereldkampioen Phil Taylor met 7-6. De concurrentie met de Brit, bijgenaamd 'The Power', was voor Van Barneveld reden geweest om over te stappen naar de PDC.

Mogelijk treffen de grootmachten elkaar zondag in het Alexandra Palace opnieuw. Taylor schaarde zich donderdag al bij de laatste vier door Co Stompé met duidelijke cijfers te verslaan (5-0). De Brit treft in de halve eindstrijd zijn landgenoot Mervyn King.

Wade

Wade, de komende tegenstander van Van Barneveld, kon geen indruk maken in zijn partij tegen de Australiër Paul Nicholson. Het niveau van beide spelers lag niet bijster hoog. Vooral het uitgooien van een leg kostte beiden veel moeite.

Wade kwam met 2-0 en 3-1 in sets voor, maar zag Nicholson op 3-3 langszij komen. Verder liet de Engelsman het niet komen: 5-3.