GRONINGEN - Amper een week na het Nederlands kampioenschap allround staan Ireen Wüst en Paulien van Deutekom alweer aan de start van het Nederlands kampioenschap sprint. De TVM-schaatssters hopen zich dit weekeinde in Groningen te kwalificeren voor de WK sprint.

Bij de NK sprint worden vier startbewijzen voor de mondiale titelstrijd, over twee weken in Moskou, vergeven. Beide TVM-rijdsters hebben deze periode sowieso een druk programma.

Vorige week eindigden Wüst (1e) en Van Deutekom (3e) bij de NK allround op het podium, waardoor ze verzekerd zijn van deelname aan de EK allround. Dat toernooi wordt over een week in Thialf afgewerkt.

De vrouwen komen op het NK zaterdag twee keer in actie. Daarbij springen vooral de duels in het oog op de 1000 meter tussen TVM-ploeggenoten Marrit Leenstra en Paulien van Deutekom en het DSB-koppel Laurine van Riessen en Margot Boer.

Mannen

Bij de mannen zullen Erben Wennemars en Stefan Groothuis zaterdag op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap sprint in Groningen een direct duel op de 1000 meter uitvechten. Dat is vrijdag bij de loting bepaald.

Wennemars kwam vorige week nog in actie bij het Nederlands kampioenschap allround in Heerenveen. Zijn opponent Groothuis maakte in datzelfde weekeinde indruk door tijdens een trainingswedstrijdje 1.09,20 te schaatsen op de 1000 meter.

Simon Kuipers stuit op diezelfde afstand op Beorn Nijenhuis en Sjoerd de Vries rijdt tegen zijn DSB-collega Mark Tuitert. De mannen schaatsen ook nog de 500 meter.