AMSTERDAM - Thomas Dekker kijkt op de dag dat hij aan een nieuw wielerjaar begint terug op een veelbewogen jaargang 2008.

 "Ik ben een jaar te lang renner van Rabobank geweest. Het is een dramatisch jaar geweest, sportief gezien", aldus Dekker vrijdag in AD Sportwereld. "Ik heb mezelf niet kunnen ontplooien, geen stap in mijn ontwikkeling gezet."

Dekker doet in een shirt van Silence-Lotto, zijn nieuwe werkgever, de komende dagen mee aan de Zesdaagse van Rotterdam.

Variabele bloedwaarden

Afgelopen jaar werd hij buiten de Rabo-selectie voor de Tour de France gelaten en bovendien verschenen in de media geruchten over variabele bloedwaarden bij de renner.

Halverwege augustus gingen Rabobank en Dekker uit elkaar. “Toch denk ik dat het voor mijn carrière goed is geweest”, aldus Dekker.

“De manier waarop het gegaan is, is natuurlijk verre van ideaal. Maar een nieuwe stap, frisse wind, noem maar op, dat kan alleen maar goed voor me zijn.”

Tirreno

De nu 24-jarige Dekker won onder meer de Tirreno - Adriatico (2006) en de Ronde van Romandië (2007) en ook zijn resultaten in het begin van 2008 waren goed.

Zo werd hij derde in de Ronde van Castillië en León en de Ronde van Baskenland, vijfde in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl en zesde in Luik-Bastenaken-Luik.

Ook aan de Ronde van Romandië startte hij in april niet slecht, maar zijn krachten vloeiden daar weg. Hij stapte af en daarvan kreeg hij spijt.

Gebroken

“Had ik nooit moeten doen. Maar ik was gebroken, ik moest nog 24 kilometer klimmen en daar zag ik de bus van de ploeg al staan”, aldus Dekker.

“Die staat normaal nooit zo ver van de finish. Het was een vlaag van zwakte, maar toen ik die beslissing nam, wist ik nooit wat ik allemaal over me heen zou krijgen.”