LONDEN - Darter Co Stompé is donderdagavond in de kwartfinale van het wereldkampioenschap (PDC) met 5-0 kansloos onderuit gegaan tegen Phil Taylor.

De als eerste geplaatste Engelsman was in een klein uur klaar met de 'matchstick' en nam daarmee wraak voor de finale van de Duitse Open een maand geleden. Daarin versloeg Stompé de nummer één van de wereld verrassend met 4-2.

Die overwinning gaf de Nederlander een hoop vertrouwen voor het WK. In het Alexandra Palace in Londen schakelde hij onder anderen de geplaatste spelers Alan Tabern en Wayne Mardle uit.

Toekijken

Donderdag haalde hij zijn hoge niveau van de afgelopen dagen echter niet en moest hij toekijken hoe Taylor over hem heen walste. Alleen in de tweede set kon Stompé meekomen tot 2-2, om die uiteindelijk met 3-2 alsnog af te staan.

''Van tevoren had ik voor de kwartfinale getekend, maar ik wou alleen dat ik wat beter had gespeeld. Ik heb ver beneden mijn niveau gegooid'', zei Stompé na afloop. Taylors niveau daarentegen was ongekend hoog met een gemiddelde van 108,80, het op twee na hoogste uit de geschiedenis van het toernooi.

Respect

''Onvoorstelbaar'', vond ook Stompé. ''Daar moet je ook gewoon respect voor hebben. Maar ik had gehoopt op meer'', zei hij doelend op zijn goede vorm van de afgelopen tijd. ''Maar het is natuurlijk beroerder als je van Piet Pannenkoek verliest.''

Mervyn King plaatste zich eerder op de avond al voor de halve finales. De Engelsman won met 5-2 van Welshman Barrie Bates. Die maakte een achterstand van 2-0 nog wel goed (2-2), maar zag King vervolgens weer eenvoudig uitlopen.

Laatste vier

Vrijdag gaan Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen uitmaken wie er naar de laatste vier gaat. Zij betreden het podium na de derde kwartfinale tussen de Australiër Paul Nicholson en de als derde geplaatste Engelsman James Wade.