HEERENVEEN - Na overwinningen op het Belgische Lierse en de semiprofs van FC Koper stuitte de opmars van Heerenveen richting deelname aan de UEFA-beker voorlopig tegen Villarreal. Tijdens de eerste wedstrijd van de finale van de Intertoto legden de oppermachtige Spanjaarden dinsdag met een verdiende zege (1-2) een solide basis voor de return over twee weken.

Veel supporters in het Abe-Lenstra-stadion waanden zich af en toe acht jaar terug in de tijd. Ook toen kon Heerenveen als eerste Nederlandse club via het Intertoto-toernooi naar de UEFA-beker doorstoten. De Friezen moesten het echter opnemen tegen Bordeaux, een ploeg met ontluikende talenten als Zidane en Dugarry en onder meer Witschge. Een nederlaag was onafwendbaar. Bordeaux plaatste zich voor de UEFA-beker en zag een fraaie opmars pas in de finale door Bayern München gestuit.

Kwaliteit

Het is zeer de vraag of Villarreal de prestaties van de Fransen gaat herhalen. Wel is duidelijk dat trainer Floro over spelers beschikt die in een laat stadium van de UEFA-beker niet misstaan.

De oud-trainer van Real Madrid hield aanvaller Anderson (Barcelona, Olympique Lyon) op de bank. De Braziliaan, verantwoordelijk voor de eerste tegentreffer van Heerenveen in de Champions League, mocht het laatste kwartiertje meedoen. De oefenmeester kon echter wel gewoon een beroep doen op Spaans international Jose Mari, Colocconi (AC Milan), doelman Reina (Barcelona) en de fantastische dribbelaar Bettini.

Budget

Villarreal werd vorig seizoen teleurstellend vijftiende in de Spaanse competitie maar heeft nog altijd een begroting van ruim 40 miljoen euro. Heerenveen, de nummer zeven van vorig seizoen, moet van 15 miljoen euro rond moet komen. Alle goede bedoelingen ten spijt, de Friezen konden het negatieve verschil in budget niet camoufleren.

Het grootste verschil tussen beide ploeg was dat Villarreal de goede spelers over drie linies kon verdelen. De aanvallers en middenvelders van Heerenveen konden zich vaak goed meten met hun opponenten. Voor de Friese defensie was een tegenstander van het kaliber Villarreal een paar maatjes groot.

Strijd

Aan de openingstreffer van de Spanjaarden in de dertiende minuut ging een foutje van centrale verdediger Hansson vooraf. Voordat de Zweed het wist, hadden drie tegenstanders de bal beroerd en was doelman Vonk kansloos op een doelpoging van Callesta. Heerenveen deed wat het kon. Sibon schoot net over het doel en Knopper stuitte op doelman Reina. De strijdlust werd uiteindelijk in de 26e minuut beloond toen Ballesteros een voorzet van Vayrrynen achter zijn eigen doelman werkte.

Villarreal raakte echter niet in paniek en bleef het spel domineren. De genadeklap voor Heerenveen viel in blessuretijd van de eerste helft toen Klompe, de tweede centrale verdediger, de bal dom verspeelde. Victor was al even koelbloedig als zijn ploeggenoot Callesta eerder in de wedstrijd.

Gerust

Gesteund door de voorsprong liet Villarreal na rust het balbezit aan Heerenveen. Kansen leverde het optische veldoverwicht niet op waardoor de bezoekers met een gerust gevoel terug naar Spanje konden reizen.