ARNHEM - Vitesse heeft dinsdag trainer Hans Westerhof ontslagen. De teleurstellende resultaten in de eerste seizoenshelft zijn voor de clubleiding van de Arnhemse voetbalclub reden om de oefenmeester op straat te zetten.

Vitesse staat vijftiende in de eredivisie, met slechts vier punten meer dan hekkensluiter FC Volendam.

Westerhof was pas een half jaar werkzaam in Arnhem. Hij volgde in de zomer Aad de Mos op. Ook de geboren Hagenaar vertrok door de achterdeur uit Arnhem. De Mos, die nog een contract had tot medio 2009, moest eind april vanwege een vertrouwensbreuk Vitesse verlaten.

Kwakkelen

Na twee roerige jaren onder De Mos moest Westerhof de rust terugbrengen in het Gelredome. Daarin slaagde de 60-jarige Achterhoeker niet. Vitesse ging in de openingswedstrijd van het seizoen hard onderuit tegen FC Groningen (4-0) en vervolgens bleven de Arnhemmers kwakkelen.

Via de media lekte bovendien uit dat er kledingstukken zijn verdwenen uit de kleedkamer van Vitesse. Westerhof liet de sporttassen en auto's van zijn spelers doorzoeken, maar dat leverde niets op.

Dramatisch

De trainer ging zelf in de fout na de thuiswedstrijd tegen AZ (1-1). Tijdens een informeel gesprek met collega Louis van Gaal, na de persconferentie, zei de oefenmeester zijn verdedigers Civard Sprockel en Sebatien Sansoni ''dramatisch te vinden voor dit niveau''. Westerhof wist niet dat de microfoon tijdens zijn praatje met de AZ-trainer nog open stond.

Evaluatie

De clubleiding van Vitesse besloot Westerhof dinsdag na een evaluatie van de eerste seizoenshelft te ontslaan. ''Het is spijtig, maar in onze evaluatie hebben wij moeten constateren dat er geen basis is om met Hans verder te gaan'', aldus algemeen directeur Paul van der Kraan.

''Vanzelfsprekend is Hans niet de enige die de slechte sportieve resultaten aan te rekenen zijn. Dat komt voor rekening van de gehele staf, spelersgroep èn directie.''

De 60-jarige Westerhof was eerder werkzaam bij FC Groningen, PSV, de KNVB, Ajax, Willem II, de Mexicaanse clubs Chivas Guadelajara en Nexaca, en Chivas USA in de Verenigde Staten.

Opties

Vitesse heeft nog geen besluit genomen over de opvolging van de ontslagen trainer Hans Westerhof. Dat liet technisch directeur Marc van Hintum dinsdag weten. ''Daar gaan we ons intern nog op beraden. We houden alle opties open'', aldus Van Hintum.