ZEIST - Voetbalbond KNVB kondigt een offensief aan tegen zwarthandelaren bij wedstrijden van het Nederlands elftal. De bond gaat voor de komende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Schotland (28 maart) en Macedonië (1 april) in de Amsterdam ArenA gericht zoeken naar kaartjes die op de zwarte markt zijn gekocht.

Overtreders krijgen een stadionverbod en een boete.

De KNVB ziet de illegale handel in tickets toenemen, waardoor steeds minder toegangsbewijzen voor de normale prijs te koop zijn. Bovendien wordt het volgens de bond lastig de verschillende supportersgroepen te scheiden en mensen met een stadionverbod daadwerkelijk buiten het stadion te houden.

Internet

Mensen die via een internetsite als Marktplaats.nl tickets aanbieden, zijn al in overtreding. Wie een ticket via de officiële weg heeft gekocht, maar dat vervolgens weer op de markt brengt, krijgt volgens de KNVB een stadionverbod van achttien maanden en een boete van 450 euro. De bond laat de bewuste kaarten blokkeren, zodat de bezitters ervan het stadion niet inkomen.

Supporters van het Nederlands elftal kunnen officiële toegangsbewijzen onder meer aanschaffen via de website van de KNVB.

KNVB

De KNVB heeft al vaker de strijd aangebonden met zwarthandelaren. Het is een terugkerend thema voor elk EK of WK. In april van dit jaar lanceerde de bond in samenwerking met Ajax, PSV en Feyenoord een plan om de zwarthandel te lijf te gaan. Dat behelsde een strengere toegangscontrole bij de stadions en het opsporen van mensen die tickets doorverkopen. De actie eind maart en begin april is een uitvloeisel van dit voornemen.