LONDEN - Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen zijn Co Stompé zondagavond gevolgd naar de laatste zestien van het WK darts in Londen (PDC).

De Haagse routinier was veel te sterk voor Wes Newton, hoewel al 31 toch een van de rijzende sterren in Engeland. Klaasen maakte een eind aan de mooie droom van landgenoot Jan van der Rassel.

Van Barneveld won overtuigend met 4-1. Alleen in de derde set ging het even minder. De voormalig wereldkampioen, die het toernooi in zijn debuutjaar bij de PDC won in een legendarische finale tegen Phil Taylor, gooide zesmaal 180.

Zijn scores en finishes waren ook beter dan Newton. 'Barney' neemt het dinsdagavond op tegen Ronnie Baxter.

Hele kluif

''Een hele kluif'', keek Van Barneveld vooruit. ''Maar het zijn altijd goede wedstrijden tegen hem.'' Aan vertrouwen ontbreekt het hem momenteel niet. Ook tegen Newton haalde de Hagenaar per beurt meer dan honderd punten: 102,54.

Een knappe prestatie voor het oog van de camera op een groot toernooi. ''Ik ben zeer tevreden over mijn spel. Het voelt goed weer met mijn oude darts te gooien. Ze vliegen ook lekker in de dubbels.''

Klaasen

Klaasen had in het Alexandra Palace geen mededogen met Van der Rassel. De 24-jarige Brabander, befaamd om zijn snelle spel, won met 4-0 en haalde een moyenne van 31,65 punt per pijl.

Zijn 20 jaar oudere opponent uit Hoogerheide, na Roland Scholten de tweede Nederlandse topper die overstapte naar de profbond PDC, gooide bepaald niet slecht (29,89 gemiddeld en vijf keer 180) maar had zelfs moeite een paar legs te winnen. Het werden er in totaal vier, in de eerste twee sets gemaakt.

Van der Rassel

Van der Rassel, die in zijn openingspartij de finalist van vorig jaar Kirk Shepherd uitschakelde, nam afscheid van het WK met een premie van 8000 pond, gedevalueerd tot 8300 euro.

Klaasen stond tot dusver nog geen set af op het WK, ook niet in de openingsronde tegen Collin Lloyd, toch een van de grote Engelsen binnen de PDC. Alleen in de beginfase mocht Van der Rassel, met ondermeer een 12-dart finish, hopen op een verrassing. Toen zijn jonge landgenoot de dubbels eenmaal vond, was er geen houden meer aan.

Zijn volgende opponent is dinsdag Andy Hamilton, een Engelsman met een grote staat van dienst en een agressieve speelstijl.