HAAKSBERGEN - Het feestje voor de schaatsfamilie De Vries uit Haule was zondagavond in Haaksbergen compleet. Na de zege van Elma de Vries in de eerste marathon op natuurijs bij de vrouwen, zegevierde vervolgens haar broer Bob in de mannenwedstrijd over 100 ronden.

Bob de Vries was de snelste in de sprint van een groep van zeventien schaatsers, die na zestig ronden was ontstaan.

Zijn zus Elma had overdag in Heerenveen op de NK allround als nummer twee in het eindklassement ook al een startbewijs voor de Europese titelstrijd allround veroverd.

De zeventien vluchters hadden een ronde voorsprong op het peloton. Voor Bob de Vries was het zijn tweede seizoenszege.

Hij is ook de leider in de strijd om de Essent Cup. Achter De Vries eindigde Sander Kinga als tweede. Roy Boeve finishte als derde, Karlo Timmerman als vierde en Joost Juffermans als vijfde.

Elma

 

Elma de Vries was na zestig ronden de sterkste in de sprint van een kopgroep van veertien. Die groep had een ronde voorsprong genomen op het peloton. Mariska Huisman eindigde als tweede, de Amerikaanse Chris Witty als derde. Voor De Vries was het haar zesde seizoenszege op de marathon.

De orgsanisatoren wachtten zondagavond even op De Vries. Die moest na de huldiging op het NK allround in Heerenveen flink gas geven om het startschot in Haaksbergen te halen. "Ik stond al op het podium te trappelen.

Ik baalde, want de huldiging liep uit." Om iets over zevenen arriveerde ze in Haaksbergen, om tien over zeven startte de marathon over 60 ronden. "Het was een race tegen de klok, maar zeker de moeite waard", stelde de winnares.

Ronden

Na vijftig van de zestig ronden namen veertien schaatssters de benen. De Vries zat erbij. Last van vermoeide benen had ze kennelijk niet. "Ik wilde hier graag rijden. Het is tenslotte de eerste."

Dat het wellicht niet verstandig was om zo kort achter elkaar opnieuw met haar krachten te smijten, kwam niet in De Vries op. "Ik weet dat ik dit kan. Het was een superweekeinde", klonk het meer dan voldaan.

 

Marathon op natuurijs Haaksbergen