AMSTERDAM - AZ gaat de winterstop in als koploper van de eredivisie. De Alkmaarders wonnen zondag de thuiswedstrijd tegen NEC met 1-0 en staan drie punten voor op Ajax.

Ajax won eerder op zondag met 3-0 van ADO Den Haag, dankzij drie treffers van Dario Cvitanich.

Utrecht - Roda

FC Utrecht won in de Galgenwaard met 3-1 van Roda JC. De gehele Utrechtse voorhoede, Cedric van der Gun, Simon Cziommer (strafschop) en Loic Loval, scoorde voor rust. Voor Roda benutte Marcel Meeuwis in de tweede helft een strafschop.

Bij FC Utrecht vervingen Ton du Chatinier en Robert Roest de deze week ontslagen trainer Willem van Hanegem op de bank. FC Utrecht gaat als negende de winterstop in. Roda verkeert nu echt in degradatienood en heeft alleen nog De Graafschap en FC Volendam onder zich.
 

Groningen - Heerenveen

SC Heerenveen pakte zondagmiddag op de valreep drie punten in de noordelijke derby tegen FC Groningen. Paulo Henrique maakte ver in blessuretijd de 2-3. Even daarvoor had Andreas Granqvist, ook al in extra tijd, thuisclub Groningen nog aan de 2-2 geholpen.

Die gelijke stand was een terechte afspiegeling van de veldverhoudingen geweest, maar invaller Henrique besliste met een kopbal anders.