HEERENVEEN - Schaatsster Ireen Wüst heeft zondag voor de derde keer op rij het Nederlands kampioenschap allround gewonnen.

De schaatsster van TVM won de afsluitende vijf kilometer in 7.12,08. Ploeggenote Renate Groenewold was sneller op die afstand, maar werd gediskwalificeerd omdat ze Wüst op de kruising geen voorrang verleende.

De Vries

Naast Wüst is ook DSB-rijdster Elma de Vries zeker van deelname aan het Europees kampioenschap. Ze eindigde als tweede in het algemeen klassement met 165,437 punten. Wüst kwam in totaal uit op 164,614.

Wereldkampioene Paulien van Deutekom (TVM) werd derde: 165,668. Jorien Voorhuis eindigde met 166,005 punten op de vierde plaats.

Nederland mag in totaal vier schaatssters afvaardigen naar het EK. De KNSB heeft de beschikking over twee aanwijsplekken.

Groenewold

De diskwalificatie van Groenewold zorgde voor veel ophef. TVM-coach Gerard Kemkers stapte direct na afloop boos af op de scheidsrechter. Ook Groenewold snapte niets van de beslissing. "Inwendig ben ik heel erg boos'', zei ze. "Volgens mij ging het prima op de kruising en kon Ireen gewoon achter mij langs.''

Groenewold kan de tweede plaats in het eindklassement definitief vergeten. Het protest dat de schaatsster had aangespannen tegen haar diskwalificatie op de vijf kilometer werd zondag afgewezen.

Wüst

Ploeggenote Wüst had na een tegenvallend voorseizoen weer wat te vieren. "Dit is een opluchting. Ik ben heel erg blij en heb hier vier goede afstanden gereden.'' Wüst kon eveneens weinig begrip opbrengen voor de diskwalificatie van Groenewold.

"De scheidsrechters snappen er geen bal van. Ik liet bewust een slag lopen. Ze moeten de beslissing maar gauw terugdraaien.''
 

Wüst en Kramer winnen NK Allround