HEERENVEEN - Ireen Wüst en Sven Kramer hebben zondag bij de nationale allroundkampioenschappen schaatsen in Heerenveen de 1500 meter gewonnen.

Wüst was zaterdag al de snelste op de 500 meter, noteerde een tijd van 1.59,23.

Elma de Vries, van DSB, eindigde als tweede: 1.59,48. Renate Groenewold klokte 1.59,61 en werd derde, voor haar ploeggenotes Marrit Leenstra (2.00,11) en Paulien van Deutekom (2.00,89).

Leider

Wüst leidt na drie afstanden in het algemeen klassement. De Brabantse verdedigt op de afsluitende vijf kilometer een voorsprong van 4,27 seconden op Groenewold. De Vries, die derde staat, heeft een achterstand van 5,03 op Wüst. Leenstra neemt de vierde plaats in, Van Deutekom is vijfde.

Nederland mag in totaal vier schaatssters afvaardigen naar het Europees kampioenschap.

Kramer

Sven Kramer heeft zondag ook de 1500 meter gewonnen. Een dag nadat de Fries al de sterkste was gebleken op de vijf kilometer, liet hij ook op de schaatsmijl iedereen achter zich. De TVM-schaatser verstevigde daarmee zijn leidende positie in het klassement.

Kramer, die een tijd van 1.47,34 klokte, bleef op de 1500 meter Rhian Ket voor. De schaatser van APPM was 0,65 seconde minder snel. Erben Wennemars eindigde op 'zijn' afstand als derde (1.48,00) en staat in de tussenstand tweede.

Met nog de tien kilometer voor de boeg staat Wouter Olde Heuvel derde, Koen Verweij is vierde. Kramer en Wouter Olde Heuvel zijn nagenoeg zeker van kwalificatie voor het EK. Voor de overige twee plekken komen Wennemars, Verweij, Jongejan (5e) en Carl Verheijen (6e) in aanmerking.

Tom Prinsen werd gediskwalificeerd op de 1500 meter, omdat hij in de bocht met zijn schaats buiten de baan kwam.