HEERENVEEN - Sven Kramer staat na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround soeverein op de eerste plaats.

Sven Kramer en Erben Wennemars hebben zaterdag op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap allround de hoofdrollen opgeëist. Terwijl Kramer met een uitstekend optreden op de vijf kilometer de leiding greep, kreeg ex-sprinter Wennemars de sympathie van de fans door volledig stuk te gaan op diezelfde afstand.

Kramer klokte 6.16,77 en was daarmee liefst zeven seconden sneller dan de nummer twee op die afstand, Wouter Olde Heuvel. Beide TVM-schaatsers staan daarmee één en twee in de tussenstand. Hun teamgenoot Wennemars zegevierde zoals verwacht op de 500 meter, maar ging vervolgens op de vijf kilometer dwars door de pijngrens.

De tweevoudig sprintwereldkampioen kwam de man met de hamer al na zeven ronden tegen en eindigde uiteindelijk als veertiende: 6.39,93. ''Na zeven ronden dacht ik: 'Ik moet harder'. Toen ben ik één keer aangegaan, maar ik blokkeerde meteen.''

Wennemars

De lijdensweg die Wennemars vervolgens onderging, werd door de hoofdrolspeler op treffende wijze beschreven: ''Ik had hoofdpijn, was misselijk en mijn benen waren van beton. Ik dacht: Maar ik moet toch bij de finish komen'', sprak de TVM'er.

Zijn coach Geert Kuiper probeerde hem nog te motiveren door te roepen dat hij moest doen alsof hij de Elfstedentocht aan het schaatsen was. ''Je bent op de Bonkevaart, riep Geert nog. Maar daar had ik niet veel aan. Ik knapte hélémaal uit elkaar. Echt verschrikkelijk.''

Contrast

Het contrast met teamgenoot Kramer was levensgroot. Het supertalent uit Oudeschoot reed met groot gemak zijn rondjes en besloot na ruim vier kilometer om nog even te versnellen. Hij sloot af met rondjes van 29,3 en 29,0 seconden en eindigde zodoende op 6.16,77.

''Die vijf kilometer ging echt gemakkelijk'', sprak hij. ''Of ik hier gewoon even mijn prijs kom ophalen? Misschien is dat wat kort door de bocht. Maar eigenlijk is dat wel het plan.''

Tussenstand

Kramer heeft in de tussenstand een ruime voorsprong op Olde Heuvel. Wennemars staat nog derde in de tussenstand, maar met de tien kilometer nog in het verschiet moet hij rekening houden met een terugval. Hij voelt de hete adem van Koen Verweij (4e), Ben Jongejan (5e) en Carl Verheijen (6e) in zijn nek.

''Ik ben niet verslagen voordat die vier afstanden gereden zijn'', hield Wennemars de moed erin. De beste vier schaatsers kwalificeren zich voor het EK, dat van 9-11 januari in Thialf wordt gehouden. Zondag staat naast de tien kilometer ook nog de 1500 meter op het programma.