GLASGOW - Celtic heeft zaterdag de Schotse topper met eeuwige concurrent Glasgow Rangers met 1-0 gewonnen.

De Australische spits Scott McDonald maakte een klein kwartier na rust de enige treffer voor de koploper in de competitie. Daarmee kwam een einde aan de ongeslagen reeks van de Rangers in Ibrox Stadium. Veertien maanden lang had geen enkele ploeg daar weten te winnen.

Celtic, met Jan Vennegoor of Hesselink op de bank, nam door de zege nog meer afstand van de Rangers. Het verschil is nu opgelopen tot zeven punten. De eerste Old Firm van dit seizoen eindigde nog in 4-2 voor de Rangers.

Boruc

Voor de Rangers was de wedstrijd een gemiste kans. De thuisploeg domineerde bijna de hele wedstrijd en had veruit de meeste kansen. Na tien minuten lag de bal dan ook al in het Celtic-doel nadat doelman Arthur Boruc een hoekschop in zijn eigen net stompte. De scheidsrechter zag echter een overtreding van Rangersverdediger Kirk Broadfoot op Boruc en keurde de goal af.

Celtic kwam pas na 21 minuten in de buurt van het Rangersdoel. De inzet van Georgios Samaras was echter te slap. In de tweede helft stond de oud-Heerenvener aan de basis van de winnende treffer. De Griek tikte een lange voorzet door op McDonald, die de bal op zijn borst controleerde en met een volley verwoestend uithaalde.

McDonald

''Het was geen klassieke Old Firm in de eerste helft. Ik had het idee dat er meer in zat en we werden gelukkig beter in de tweede helft'', zei Celtictrainer Gordon Strachan na afloop. ''Ik vond Scott McDonald fenomenaal en Samaras werd gaande de wedstrijd steeds beter. Samen produceerden ze een spectaculaire goal.''

Zijn collega Walter Smit vond dat zijn team te veel kansen had laten liggen. ''We hadden wat meer veldoverwicht. Hun doelpunt veranderde echter de hele wedstrijd.''

Dundee United won thuis met 1-0 van Falkirk en hield daardoor nog enigszins aansluiting bij de top twee, maar heeft zestien punten achterstand op koploper Celtic. Heart of Midlothian liet bij nummer vijf Aberdeen een steek vallen. De Hearts verloren met 1-0 en hebben nu op de vierde plaats maar liefst negentien punten minder dan de koploper.