HEERENVEEN - Titelverdediger Sven Kramer treft zaterdag op de eerste dag van het NK allround schaatsen in Heerenveen teamgenoot Wouter Olde Heuvel op de 5 kilometer.

Dat is vrijdag door loting bepaald. Kramer, die opgaat voor zijn vierde nationale allroundtitel, en Olde Heuvel eindigden vorig jaar respectievelijk als eerste en tweede in het eindklassement.

Op de 500 meter ontmoet Kramer Tom Prinsen. Erben Wennemars, favoriet op de sprintafstand, lootte tegen Rhian Ket.

Vrouwen

Bij de vrouwen schaatst titelverdedigster Ireen Wüst op de 3000 meter in de slotrit tegen TVM-ploeggenote Renate Groenewold, die vorig jaar als tweede eindigde in het eindklassement. Wereldkampioene Paulien van Deutekom treft Diane Valkenburg.

Op de 500 meter neemt Wüst het op tegen Lisette van der Geest, terwijl Groenewold in actie komt tegen Van Deutekom.

Dweilschema

De Nederlandse schaatscoaches zijn boos over het dweilschema dat komend weekeinde in Heerenveen wordt gehanteerd. De scheidsrechters, onder leiding van Jacques de Koning, besloten vrijdag de 500 meter van de vrouwen en mannen (in totaal 23 ritten) zaterdag direct na elkaar te laten plaatsvinden.

Bij de 5 kilometer voor mannen en 3 kilometer voor vrouwen is bovendien één dweilpauze, terwijl de coaches er graag twee willen.

''Schaatsers moeten onder gelijke omstandigheden rijden'', aldus TVM-coach Gerard Kemkers. ''Dat is nu niet het geval. De snelsten moeten over het slechtste ijs. Op deze manier is dit geen eerlijk kampioenschap.''