ZOLDER - Marianne Vos heeft vrijdag de wereldbekerveldrit in het Belgische Zolder op haar naam geschreven. De wielrenster hield in de sprint Hanka Kupfernagel uit Duitsland en Daphny van den Brand achter zich.

Vos reed begin december in Frankfurt haar eerste cross van het seizoen. Ze eindigde direct als tweede, achter Kupfernagel. De olympisch kampioene op de puntenkoers werd vorige week verkozen tot sportvrouw van het jaar.

Kupfernagel staat eerste in de stand om de wereldbeker, met 320 punten. Van den Brand volgt met 260 punten op respectabele afstand. Sanne van Paassen, die in Zolder als vijftiende over de finish kwam, staat zevende.

Thijs Al

Bij de mannen ging Thijs Al er met de winst vandoor. De Nederlander hield op het Belgische parkoers de thuisrijders Kevin Pauwels (tweede) en Sven Vanthourenhout (derde) achter zich. Sven Nys behield de leiding in het klassement om de wereldbeker.

Er staan nog twee veldritten in de wereldbekercyclus op het programma, op 18 januari in de Franse plaats Roubaix en een week later in Milaan.