UTRECHT - FC Utrecht heeft trainer Willem van Hanegem met onmiddellijke ingang op straat gezet. De club vindt dat er geen basis meer is voor verdere samenwerking na enkele uitlatingen van de coach in de media.

Van Hanegem maakte zondag bekend dat hij na dit seizoen zou opstappen.

De toelichting die hij daarop heeft gegeven in 'diverse media' is volgens FC Utrecht aanleiding de samenwerking direct te beëindigen.

Publicaties

Maandag riep voorzitter Jan-Willem van Dop de hoofdtrainer ter verantwoording naar aanleiding van een aantal publicaties in (de regionale editie van) AD Sportwereld.

De coach schreef daarin zijn reguliere column, maar deed ook scherpe uitlatingen in een artikel over Frans van Seumeren, de meerderheidsaandeelhouder.

Geen maatregelen

Van Hanegem ontkende tegen de voorzitter bepaalde uitlatingen te hebben gedaan en ook in zijn column zouden zaken verkeerd zijn overgekomen. Volgens Van Dop was daarmee de kous af en was er geen sprake van disciplinaire maatregelen tegen Van Hanegem. Dinsdag bleek dat het genuanceerder lag.

In het artikel in de regionale editie van de krant zei Van Hanegem maandag onder meer dat FC Utrechts meerderheidsaandeelhouder Frans van Seumeren "een duikboot'' is die ,,geen verstand van voetbal heeft, maar ondertussen heeft hij het wel allemaal voor het zeggen''.

Volgens Van Dop had Van Hanegem een deel van zijn uitspraken in dat bewuste artikel ontkend.

Arbitragecommissie

Het laatste publieke optreden van de coach was maandagavond in Zeist bij de arbitragecommissie van de KNVB. Daar was hij aanwezig als getuige in de zaak die oud-keeperstrainer Maarten Arts tegen de club had aangespannen.

Arts was een van de vier assistenten van Van Hanegem die eind oktober op non-actief werden gezet.

Du Chatinier

Ton Du Chatinier neemt voorlopig de taken over. Dat meldde een woordvoerder van de club. Du Chatinier is pas sinds eind oktober in dienst bij Utrecht. Hij kwam binnen als een van de opvolgers van de vier ontslagen assistent-coaches.

Du Chatinier mocht in zijn eerste wedstrijd als assistent de toen zieke Van Hanegem niet vervangen op de bank. Hij had daarvoor niet de vereiste trainersdiploma's. Technisch directeur Piet Buter nam toen plaats op de bank. Het is nog niet duidelijk of dat zondag opnieuw gebeurt, maar hij meldde zich dinsdag ziek.

Over de reden daarvan zijn geen details bekendgemaakt. Zondag zitten Du Chatinier en Vonk op de bank in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. De clubleiding kon dinsdag nog niet zeggen of er na de winterstop al een opvolger voor Van Hanegem benoemd moet zijn.

Van Hanegem

Van Hanegem is de tweede hoofdtrainer die dit seizoen in de eredivisie is weggestuurd.

Hij is niet van plan zijn ontslag bij FC Utrecht aan te vechten. Dat meldde hij dinsdag telefonisch aan het Sportjournaal. De trainer wilde niet openlijk reageren, maar gaf bij de NOS een telefonische reactie.

De Kromme is niet verrast: "Ik had dit wel verwacht. Ik heb vandaag diverse spelers en oud-spelers gesproken die met me sympathiseren. Maar ik ben niet van plan mijn ontslag aan te vechten.''

Onrust blijft: Buter beraadt zich over positie

Achtergrond:
De Kromme, onvoorspelbaar gevoelsmens