ZEIST - Hoofdtrainer Willem van Hanegem van FC Utrecht heeft maandag tegen voorzitter Jan-Willem van Dop verantwoording afgelegd over een aantal publicaties in (de regionale editie van) AD Sportwereld.

De coach schreef daarin zijn reguliere column, maar deed ook scherpe uitlatingen in een artikel over Frans van Seumeren, de meerderheidsaandeelhouder.

''We zijn naar Willem toegestapt en hebben hem om uitleg gevraagd'', aldus voorzitter Van Dop.

''Vooral in het artikel stonden een paar passages die ik onacceptabel vond. Maar Willem heeft mij verklaard dat hij die uitlatingen niet heeft gedaan en dat hij die journalisten dit weekeinde niet eens gesproken had. Ook in zijn column waren twee dingen niet correct, volgens Willem waren deze zaken verkeerd overgekomen. Daarmee is voor ons de kous af. En nee, er is maandag geen moment sprake van geweest dat wij de hoofdtrainer op non-actief zouden zetten.''

Ontslag cancellen

Van Hanegem schreef in zijn column onder meer dat Van Dop het ontslag van zijn vier assistent-trainers wilde cancellen. ''Dat klopt niet'', zei Van Dop maandag in Zeist voor de zitting van de arbitragecommissie van de KNVB inzake keeperstrainer Maarten Arts. ''Dat stond er verkeerd in, ik had alleen getwijfeld over het moment waarop.''

In het artikel in de regionale editie van de krant zegt Van Hanegem onder meer dat Van Seumeren ''een duikboot'' is die ''geen verstand van voetbal heeft, maar ondertussen heeft hij het wel allemaal voor het zeggen''. Volgens Van Dop heeft Van Hanegem een deel van zijn uitspraken in dat bewuste artikel ontkend.

Getuige

Bij de zitting in Zeist verscheen Van Hanegem maandag als getuige, net als doelman Michel Vorm, voormalig assistent Rob Druppers (die met Utrecht overeenstemming heeft bereikt over de contractbeëindiging) en clubarts Frank van Hellemondt.

Keeperstrainer Arts eist voor de arbitragecommissie zijn baan terug. Volgens Arts heeft de club nooit commentaar gehad op zijn functioneren en is een terugkeer mogelijk.

Assistent-coaches

De clubleiding verweet de vier assistent-coaches die eind oktober op non-actief werden gezet een negatieve en zeer arrogante houding, geroddel en het verspreiden van geruchten. De advocaat van de club somde dit rijtje maandag in Zeist op tijdens een zitting van de arbitragecommissie van de KNVB.

Die moet bepalen of keeperstrainer Maarten Arts kan terugkeren bij de club. De andere drie assistenten hebben inmiddels een overeenkomst met FC Utrecht bereikt over ontbinding van hun contract.

Vertrouwen

Volgens FC Utrecht heeft de clubleiding geen vertrouwen meer in samenwerking met Arts en heeft de voormalige keeperstrainer bovendien last van belangenverstrengeling, omdat hij parttime werkt voor een keepersschool in midden-Nederland. Arts ziet geen probleem om terug te keren, het argument van belangenverstrengeling wijst hij af.

Arts zegt zich bovendien niet te herkennen in de omschrijving die Utrecht geeft aan het gedrag van de vier. Volgens de keeperstrainer is hij bovendien nooit aangesproken op zijn gedrag. Voorzitter Jan-Willem van Dop weersprak dat maandag: ,,We hebben het in meerdere gesprekken verteld.''