EINDHOVEN - In wat in vervlogen dagen een topper heette te zijn heeft PSV zondagmiddag gewonnen van Feyenoord. Het elftal met de meeste durf én kwaliteit werd beloond met een late treffer van Ibrahim Afellay.

Hoewel de achterstand op AZ negen punten blijft is het seizoen voor Eindhoven nog niet verloren.

Voor Feyenoord, dat nooit (15 keer) zo vaak verloor als in het jaar 2008, is het dat vermoedelijk wel. De club met de waslijst aan blessures heeft niets meer te bereiken, of het moet het voorkomen van een pijnlijke strijd tegen degradatie zijn.

Lat

''Even doorbijten en hopen op verbetering'', zei Gerjan Verbeek, de coach.

PSV kreeg al voor de rust een handvol kansen. De overtuiging om ze af te maken ontbrak. Ibrahim Afellay miste na een voorzet van Danko Lazovic, Otman Bakkal stuitte op de goede, oude doelman Rob van Dijk. Dirk Marcellis kopte op de lat.

De mogelijkheden kwamen voort uit de speelwijze van PSV. Coach Huub Stevens had gekozen voor een jong elftal met veel aanvallers. Achter spits Lazovic stonden Afellay, Bakkal, Nordin Amrabat, Balaz Dzsudzsák. Danny Koevermans begon op de bank.

Timmer

Feyenoord had niet veel meer in zijn macht dan proberen zo veel mogelijk tegen te houden. Bij het tiental geblesseerde veldspelers voegde zich kort voor het begin in Eindhoven zowaar een doelman. Henk Timmer haakte af, volgens de eerste berichten geblesseerd aan de enkel.

Waar coach Gertjan Verbeek tot nu toe door de noodgedwongen vaak A-junioren de wei moest insturen, kon hij voor de positie van keeper nog wat ervaring aanspreken. Van Dijk kwam, de bijna 40-jarige doelman die in december 1992 in de thuiswedstrijd tegen Vitesse ooit debuteerde voor Feyenoord.

Redding

Af en toe kwamen de Rotterdammers eruit. Roy Makaay tikte de bal zelfs een keer langs keeper Andreas Isaksson, maar Marcellis kon ver voor de lijn redding brengen.

Ook in het tweede deel bleef PSV het proberen. De kansen echter werden spaarzamer. Vorige week bij Vitesse (1-1) gaf Stevens al aan dat op beslissende momenten de verkeerde keuzes werden gemaakt. Te lang wachten met de passing, niet durven te spelen.

Strafschop

De Rotterdamse voorstopper Timothy Derijck haalde bovendien veel weg. Lazovic was te opzichtig op zoek naar de strafschop. Na een uur restte Stevens weinig anders dan Koevermans in te zetten, de man die dit seizoen vier keer scoorde in de Champions League.

Ibrahim Afellay bracht redding voor de Eindhovenaren. Na een afgeslagen aanval haalde de spelmaker hard en beslissend uit, 1-0. Trainer Gertjan Verbeek zette vervolgens nog een paar net herstelde (Michael Mols, Andwéle Slory) spelers in, maar dat mocht niet meer baten.