DOETINCHEM - Ajax vermaakte zich zondag voor het tweede seizoen op rij bij De Graafschap. De Amsterdammers, afgelopen jaar met 1-8 te sterk op de Vijverberg, boekten de grootste zege onder trainer Marco van Basten: 0-6.

 Ajax bleef door overwinning in het spoor van koploper AZ, dat nog steeds een voorsprong van drie punten koestert. De Graafschap vervolgt de strijd tegen degradatie voorlopig zonder aanvoerder Joost Volmer.

De verdediger gaf Dario Cvitanich in de 35e minuut, bij een stand van 0-2, een elleboogstoot en kreeg net als vorige maand tegen Sparta de rode kaart.

Kapot

''Ik begrijp helemaal niets van Joost'', mopperde trainer Henk van Stee. ''Hij is een modelprof en gaat altijd voorop in de strijd. Dit is niets voor Volmer. Hij is er kapot van, maar dit kan natuurlijk niet.''

Ajax dankte de ruime overwinning aan de vier aanvallers die allemaal scoorden. Luis Suarez, Miralem Sulejmani, Dario Cvitanich en Urby Emanuelson konden excelleren omdat Gabri en Eyong Enoh een hecht blok op het middenveld vormden.

''Ik ben heel tevreden over Gabri en Enoh'', zei de coach van Ajax, die al maanden naar de beste invulling van zijn middenveld zoekt. ''Of we nu zo voorlopig verder gaan? Dat is wel een overweging.''

Hulp

Ajax speelde op de Vijverberg de beste uitwedstrijd van dit seizoen. De formatie, die aan de vorige zeven competitieduels op vreemde bodem slechts tien punten overhield, had over hulp van de thuisclub weinig te klagen. Het was niet alleen Joost Volmer die Ajax met zijn elleboogstoot de helpende hand toestak.

De Graafschap verdedigde matig en verzuimde in de beginfase te profiteren van twee slippertjes van Oleguer. Geert den Ouden stuitte tot twee keer toe op Kenneth Vermeer, die zich opnieuw een goede vervanger van Maarten Stekelenburg toonde.

Reflex

De Graafschap beloofde het thuispubliek voor de wedstrijd dat het niet als vorig seizoen zou worden weggespeeld. Toch verscheen Dario Cvitanich al na 15 seconden vrij voor doelman Erik Heijblok, die met een fraaie reflex de openingstreffer aanvankelijk nog voorkwam.

De keeper, vorig jaar nog in dienst van Ajax, was in de tiende minuut echter kansloos toen Cvitanich ongehinderd een door Sulejmani genomen hoekschop met het hoofd mocht verlengen (0-1).

Traptechniek

Sulejami tekende twee minuten later voor de tweede treffer van Ajax (0-2). De Serviër benaderde na een lange periode van blessureleed tegen De Graafschap het niveau dat hem vorig jaar bij Heerenveen tot een gewilde voetballer maakte. Hij passeerde verdedigers alsof ze er niet stonden en etaleerde ook weer eens zijn verfijnde traptechniek.

Ajax combineerde de thuisclub na rust af en toe helemaal zoek. Luis Suarez tekende in de 53e en 62e minuut voor de 3-0 en 4-0. Urby Emanuelson (67e minuut) en opnieuw Cvitanich (71e minuut) bepaalden uiteindelijk de eindstand op 0-6. ''We zijn prima blijven voetballen'', constateerde Van Basten. ''Ik moet de jongens een groot compliment maken.''