YOKOHAMA - Manchester United heeft zondag de wereldbeker voor clubs veroverd. De Engelse club versloeg in Yokohama in de finale Liga de Quito uit Ecuador met 1-0.

Wayne Rooney maakte in de 73e minuut de enige treffer. Dat deed hij nadat United, met Edwin van der Sar in het doel, door een rode kaart Nemanja Vidic was kwijtgeraakt.

Manchester United, houder van de Champions League, kreeg in de finale tal van kansen. Carlos Tevez, de Zuid-Koreaan Ji-sung Park en Cristiano Ronaldo stuitten steeds op de 37-jarige doelman Jose Cevallos.

Elleboog

De Engelsen moesten kort na de rust met tien man verder nadat verdediger Vidic een elleboog in het gezicht van aanvaller Claudio Bieler had geplant.

Die rode kaart bracht de Engelsen tot leven. Een magnifieke pass van Ronaldo, die hard werd aangepakt door de verdedigers van Quito, werd door Rooney prachtig afgerond. ''We zijn gewoon het beste clubteam ter wereld'', zei de spits na afloop.

Invaller

Rooney kreeg ook de onderscheiding voor speler van het toernooi. In de halve finale tegen het Japanse Gamba Osaka begon de international op de bank, maar scoorde hij als invaller twee keer.

''Hier kunnen we trots op zijn, zeker nadat we bijna de hele tweede helft met een man minder hebben gespeeld'', keek Rooney terug op het treffen.

In de slotfase onderscheidde Van der Sar zich nog in het United-doel. De sluitpost, die met Ajax al eens de wereldbeker won, kreeg in de 89e minuut nog net een vingertop achter een bal die door Alejandro Manso werd ingeschoten.

Compleet

De Nederlandse doelman, die zijn contract met nog een jaar heeft verlengd bij United, keek uit naar de finale. ''Het blijft iets aparts. Twee keer de Champions League winnen en twee keer de wereldbeker, dat maakt een cv wel compleet'', zei de sluitpost voorafgaand aan de finale.

United won de wereldbeker al eens in 1999, toen het evenement slechts één wedstrijd kende tussen de Zuid-Amerikaanse en de Europese kampioen. Toen versloegen de Engelsen Palmeiras uit Brazilië met 1-0.

Beker

In het nieuwe systeem met meerdere clubs in een toernooivorm was het nog geen Engelse club gelukt de beker naar zich toe te trekken. Liverpool miste die kans in 2005.

De winst in Yokohama was voor United lucratief. De Engelsen kregen een premie van 5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro). Quito kreeg het ook niet misselijke bedrag van 2,85 miljoen euro.