BREDA - NAC Breda heeft door een overwinning van 2-0 op Vitesse twee plaatsen gewonnen op de ranglijst van de eredivisie.

De Bredase club steeg van de zesde naar de vierde plek met 29 punten. Vitesse bleef door de nederlaag in de degradatiezone.

Voor NAC maakten Joonas Kolkka en Anthony Lurling de doelpunten in de eerste minuten na de rust. Ricky van Wolfswinkel van Vitesse kreeg in de 53e minuut de rode kaart na twee keer geel.

Roda JC - FC Groningen

FC Groningen na vier nederlagen op rij zaterdag weer eens als winnaar van het veld. De Groningers waren in het Parkstad Limburg Stadion met 2-5 te sterk voor Roda JC. Spits Marcus Berg scoorde liefst vier keer, waarvan twee keer uit een strafschop.

Berg bracht daarmee zijn seizoenstotaal op dertien treffers. Het vijfde Groningse doelpunt kwam op naam van Oluwafemi Ajilore.

Voor Roda JC scoorde Yulu Matondo. De andere Kerkraadse treffer was een eigen doelpunt van verdediger Andreas Granqvist.

Sparta - Heerenveen

Sparta heeft zaterdagavond op het Kasteel ruim gewonnen van sc Heerenveen: 4-1. In de eerste helft had Sparta al het initiatief, maar de grootste kans was via Paulo Henrique voor Heerenveen.

Kort na rust brak Erik Falkenburg uit een corner van Kevin Strootman de wedstrijd open, maar uit een prachtige vrije trap trok Gerald Sibon twee minuten later de stand gelijk.

Onder vuur

Vervolgens liet Heerenveen zien dat de defensie niet voor niets zwaar onder vuur ligt. Kristian Bak Nielsen greep slap in toen Arne Slot de 2-1 binnenschoot en doelman Brian Vandenbussche, die de geblesseerde Kenny Steppe verving, blunderde even later bij een vrije trap.

De Belg was veel te laat bij de bal en werd in de lucht geklopt door Rydell Poepon. In de slotfase maakte invaller Yuri Rose, die de onthutsend zwakke linksback Goran Popov aftroefde, er 4-1 van.