MELBOURNE - Raemon Sluiter en Kristie Boogert hebben zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Australian Open 2002. Edwin Kempes werd in de derde en laatste kwalificatieronde uitgeschakeld.

Sluiter verdiende zaterdag een startbewijs door zijn overwinning op Wayne Black uit Zimbabwe, 6-4 5-7 6-2. "De opslag is niet Blacks sterkste wapen", keek Sluiter terug. "Ik wist dat ik hem kon breken. Maar de sterke wind en felle zon maakte spelen lastig. In de tweede set liet ik veel kansen liggen. Ik slaagde er in in de derde set mijn hoofd erbij te houden en scherp te blijven. Dat was de sleutel voor mijn overwinning.

Sluiter gaat maandag aan zijn tweede Australian Open beginnen. In 2000 haalde hij bij zijn debuut de tweede ronde. In het hoofdtoernooi werd hij in de eerste ronde gekoppeld aan de Belg Christophe Rochus. Kempes verloor zaterdag kansloos van de Fransman Nicolas Thomann, 4-6 0-6.

Boogert versloeg zaterdag de Britse Lucie Ahl in twee sets, 6-2 -6 (3) en verzekerde zich van deelneming aan haar negende Australian Open. "Dit was de eerste keer in die negen jaar dat ik me moest kwalificeren", verklaarde ze.

"Dat gaf wel enige druk, maar ik heb me er aardig door heen geslagen. Die Ahl was een vechtertje en bijtertje. Ik moest scherp blijven." In het hoofdtoernooi ontmoet zij in de eerste ronde een andere qualifier, de Italiaanse Gloria Pizzichini.

Door de kwalificatie van Sluiter en Boogert nemen er vijf Nederlanders deel aan de Australian Open 2002. Sjeng Schalken, Miriam Oremans en Seda Noorlander waren op basis van hun ranking direct toegelaten tot het hoofdtoernooi.