HEERENVEEN - Jochem Uytdehaage heeft zich vrijdag verzekerd van een olympisch startbewijs op de 1500 meter in Salt Lake City. De schaatser uit de kernploeg van Gerard Kemkers was in Heerenveen de sterkste op een skate-off met Martin Hersman en Erben Wennemars. Wennemars kwam elfhonderdste tekort.

De skate-off was noodzakelijk geworden na het olympisch kwalificatietoernooi, kort voor de kerst in Heerenveen. Daar was Uytdehaage vierde, Hersman vijfde en Wennemars zesde. Uytdehaage, die vorige week de Europees allroundtitel veroverde in Erfurt, was echter in tegenstelling tot de andere twee niet in bezit van een olympische nominatie. De KNSB besloot toen tot een extra wedstrijd rond de wereldbeker in Heerenveen.

Uytdehaage kwam vrijdag buiten mededinging als eerste in de baan. Hij reed voorafgaande aan de wereldbekerwedstrijd tegen Stefan Groothuis en zette een tijd van 1 minuut en 49,22 seconden neer.

Daarna was het acht ritten wachten op de ontknoping. Hersman kwam in de voorlaatste rit tegen de Noor Petter Andersen tot .50,23, Wennemars besloot de wedstrijd met 1.49,33 tegen de Amerikaan Derek Parra. Uytdehaage had al olympische startbewijzen op de vijf en tien kilometer.

Ontspannen

Uytdehaage had ontspannen aan de start gestaan, meldde hij achteraf. Toen hij Wennemars zag finishen, maakte hij enkele vreugdesprongen. "Ik schaam me daar een beetje voor", zei hij achteraf. "Zeker als je Erben zo terneergeslagen ziet zitten. Tegenstrijdig, maar dat hoort erbij."

De schaatser vond het 'lekker' om voor de A-groep van de wereldbeker te starten. "Daarom hoefde ik me niet stuk te bijten op een tijd van anderen. Ik kon 'm gewoon rijden. Als ik een goede tijd zou neerzetten, zou de rest het moeilijk krijgen."

De andere drie Nederlandse deelnemers op de 1500 meter in Salt Lake City zijn Ids Postma, Jan Bos en Rintje Ritsma. De wereldbekerwedstrijd leverde vrijdag een zege op voor Dustin Molicki. De Canadees won 1.48,60, voor Wennemars met 1.49,33 en de Noor Adne Söndral 1.49,42.

/DOSSIERSchaatsen